Finance budou chtít v řízení proti bývalým šéfům MUS 8,6 miliardy

25.05.2017 14:47

Ministerstvo financí se připojilo do trestního řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné (MUS), jejichž případ bude řešit pražský městský soud. Jako náhradu škodu, která vznikla při privatizaci a následném údajném tunelování společnosti, bude ministerstvo prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových požadovat 8,608 miliardy korun. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Informaci převzala ČTK.

Finance budou chtít v řízení proti bývalým šéfům MUS 8,6 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

„Ministerstvo financí se do uvedeného trestního řízení připojilo se svým nárokem o náhradu škody. Návrh na její výši budeme dle trestního řádu podávat nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování,“ uvedl jeho mluvčí Michal Žurovec.

Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali počátkem května v kauze MUS obžalobu na šest mužů. Z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti by se mělo zodpovídat pět bývalých manažerů, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, a z přijetí úplatku bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Podle žalobců jejich jednáním vznikla státu škoda nejméně 3,2 miliardy korun. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Kauza svým rozsahem i náročností patří k největším v tuzemsku

Podle informací Seznam Zprávy se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce v žádosti o vyšší náhradu škody opírat o své dřívější výpočty.

Kauza svým rozsahem i náročností patří k největším v tuzemsku. Policie už na konci roku 2012 obstavila podezřelým majetek a v jeho zabavování pokračovala i v následujících letech.

Soud ve švýcarské Bellinzoně manažery MUS na podzim roku 2013 nepravomocně potrestal za podvody a praní špinavých peněz tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Muži se proti verdiktu odvolali. Nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, a záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji.

V kauze MUS bylo v tuzemsku původně obviněno osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce bylo loni v květnu přerušeno ze zdravotních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…