Fischer podle CVVM vede před druhým Zemanem

29.11.2012 19:55

Přímou volbu prezidenta by v listopadu vyhrál Jan Fischer před Milošem Zemanem a Tomiem Okamurou. Fischer by získal téměř čtvrtinu hlasů, Zeman téměř pětinu a Okamura asi desetinu. K volbám by šlo 72 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Dotazovaní však ještě nejsou pevně rozhodnuti, 58 procent uvedlo, že svou volbu možná změní.

Fischer podle CVVM vede před druhým Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Čtvrtý nejvyšší podíl hlasů získal místopředseda ČSSD, senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), pátý byl předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zbylí kandidáti v pořadí Vladimír Franz, Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka a Táňa Fischerová by získali méně než pět procent hlasů.

V průzkumu uvedlo 20 procent lidí s volebním právem, že k volbám nepůjde, osm procent se ještě nerozhodlo.

Fischer a Zeman vedou průzkumy

Také podle nedávného průzkumu agentury ppm factum by zvítězil Fischer před Zemanem a Okamurou, v dotazování agentury STEM by Okamuru předstihl Dienstbier. V říjnovém průzkumu agentury Median bylo pořadí na prvních dvou místech stejné, třetí byl Schwarzenberg.

CVVM provedla průzkum k podpoře prezidentských kandidátů poprvé. Zkoumala volební záměry lidí, kteří uvedli, že se voleb zúčastní. "Tyto 'voličské preference' představují aktuální rozložení sympatií k jednotlivým kandidátům a nelze je zaměňovat s předpovědí reálného volebního chování či s volební prognózou," upozornilo CVVM. Do souboru voličů bylo zahrnuto i 15 procent lidí, kteří se k volbám chystají, ale ještě se nerozhodli, koho budou volit.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 19. listopadu, zúčastnilo se jej 1053 lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…