Francie: Zákaz změn pohlaví před 18. rokem? „Mladé k tomu pobízejí kampaněmi.“

26.03.2024 13:24

Francouzský senát hodlá zarazit pokusy o změnu pohlaví. V senátorských lavicích jim totiž přistála zpráva upozorňující na etická rizika. Senátorka Jacqueline Eustache-Briniová pracuje se zákonem, který by znemožnil aktivně působit ve prospěch změny pohlaví u dítěte před dovršením 18. roku věku. Ve zprávě se lze také dočíst, že ve snahách o změnu pohlaví sehrály důležitou roli módní trendy.

Francie: Zákaz změn pohlaví před 18. rokem? „Mladé k tomu pobízejí kampaněmi.“
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Server britského konzervativního listu The Telegraph upozornil, že po pročtení zprávy varující před etickými riziky změny pohlaví hodlají francouzští senátoři zákonem zarazit cesty vedoucí ke změně pohlaví před dovršením 18. roku věku. Ve zprávě je doslova uvedeno, že jde o „jeden z největších etických skandálů v historii medicíny“.

 „Zpráva, kterou zadala opoziční středopravá strana Les Republicains (LR), dokumentuje různé praktiky zdravotníků, o nichž tvrdí, že jsou indoktrinovány ‚trans-afirmativní‘ ideologií pod vlivem zkušených transaktivistických sdružení. Zpráva, která cituje „napjatou vědeckou a lékařskou debatu“, obviňuje taková sdružení, „že povzbuzují změnu pohlaví u nezletilých prostřednictvím intenzivních propagandistických kampaní na sociálních sítích,“ napsal k tomu server.

Zákon, který má zakázat podávání hormonálních blokátorů osobám mladším 18 let, by prý měl být hotový do léta.

„Dítě není dost staré na to, aby požádalo o změnu svého těla,“ zlobila se jedna z matek dětí, které hormonální léčbu podstoupily. „Moje dcera potřebovala jen potvrzení od psychiatra, které získala po hodinové konzultaci. Ale lékaři nevysvětlují důsledky blokátorů puberty. … Moje dcera si neuvědomila, že život nebude tak snadný se všemi těmi léčbami... Byla to skvělá malá holčička, ale teď ve škole propadá. A ještě zdaleka nenašla řešení svých problémů.“

Britský The Telegraph v této souvislosti připomněl, že ve Velké Británii je již podávání blokátorů puberty omezeno. Francouzský zdravotnický regulační orgán, Haute Autorité de Santé, už podobný krok zkoumal.

Aktivisté, někteří lékaři a psychologové však bijí na poplach, že prosazení takového zákona může ve Francii vést k nárůstu sebevražd mezi mladými lidmi.

S odvoláním na britské, švédské a americké studie zpráva uvádí, že počet dětí, které se identifikují jako trans, za poslední desetiletí prudce narostl. Jedna nemocnice v Paříži obdrží každý rok přibližně 40 nových žádostí od nezletilých, přičemž 16 procent z nich je mladších 12 let a zpráva poukazuje na to, že mnoho z nich trpí jinými problémy.

Dalším znepokojivým jevem, na který upozorňuje parlamentní zpráva, je nadměrné zastoupení dívek, které tvoří 80 % žádostí o změnu pohlaví. Na tento fakt upozornili Evropští konzervativci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…