Francie vyšetřuje Sýrii. Asadův režim se prý dopustil válečných zločinů

30.09.2015 10:10

Francouzská justice začala vyšetřovat podezření, že režim syrského prezidenta Bašára Asada se v letech 2011 až 2013 dopustil válečných zločinů. Uvedla to v noci na dnešek agentura AFP a potvrdil ministr zahraničí Laurent Fabius.

Francie vyšetřuje Sýrii. Asadův režim se prý dopustil válečných zločinů
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Vyšetřování se opírá hlavně o svědectví jednoho bývalého oficiálního fotografa syrské vojenské policie, který v červenci 2013 utekl ze Sýrie a přivezl do Francie 55 000 fotografií mučených těl. Ministerstvo zahraničí tuto skutečnost sdělilo prokuratuře, která 15. září zahájila formální vyšetřování.

„Je naší povinností jednat proti beztrestnosti těchto vrahů. Jedná se o zločiny, které narážejí na lidské svědomí,“ řekl podle agentury AFP k zahájení trestního vyšetřování Fabius, který se účastní řádného zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Zpráva o vyšetřování přišla v době, kdy syrská krize patří k hlavním tématům mezinárodního rokování v newyorském sídle OSN. Americký prezident Barack Obama na zasedání VS OSN v úterý zdůraznil, že Asad musí odejít z čela Sýrie. Podobně se vyjádřil i jeho francouzský protějšek François Hollande. Naopak Rusko je pro udržení Asada u moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…