Garantem ke znovuzískání důvěry je pro stranu Petr Fiala, domnívá se starosta z ODS

16.12.2013 14:53

"Naše budoucnost nespočívá v nějakém spásném řešení, i když se může zdát, že český volič čeká na mesiáše, který vše vyřeší. Naše budoucnost spočívá v návratu k základním pravidlům pravicové politiky, ze kterých se neuhýbá pod zástěrkou státotvornosti.“ O ODS před volbami a po volbách jsme hovořili se starostou Mikulova Rostislavem Koštialem (ODS). Představil nám ale také vizi Mikulova jako lázeňského města a řeč byla i o plánovaném dálničním propojení Brna s Vídní.

Garantem ke znovuzískání důvěry je pro stranu Petr Fiala, domnívá se starosta z ODS
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky před volbami, díky morálně silným politikům z komunální sféry má ODS stále šanci. I přes siné zastoupení komunálních politiků na kandidátce ODS však strana skončila s historicky nejnižším výsledkem. Co to tak podle vás znamená pro stranu do budoucna?

Příčiny nezdaru jsou poměrně čitelné. Parlamentní volby jsou více o velké politice, ne o osobnostech a zde vidím část neúspěchu. Přesto, že naši starostové nám většinou dělali v minulosti dobré jméno, voliči upřednostnili volbu dle stran a uskupení. Rád bych zde uvedl, že se voliči rozhodovali dle idejí, ale v těchto volbách tomu tak nebylo. Mnohá uskupení žádné ideje či program vůbec nenabídly a přesto získaly velké procento příznivců. Bohužel nám už voličský elektorát neuvěřil a tato nedůvěra se odrazila ve výsledku voleb.

Naše budoucnost nespočívá v nějakém spásném řešení, i když se může zdát, že český volič čeká na mesiáše, který vše vyřeší. Naše budoucnost spočívá v návratu k základním pravidlům pravicové politiky, ze kterých se neuhýbá pod zástěrkou státotvornosti. Nemohu nepřipomenout na tomto místě Čtyři poděbradské artikuly – 1. Soukromí je nedotknutelné, ODS je bude bránit, 2. Levný stát, 3. Nezadlužená budoucnost, 4. Solidarita zodpovědných.

Domnívám se, že právě dodržování těchto idejí a neuhýbání z pravicových principů je cesta ke znovuzískání důvěry sebevědomých voličů, kteří vyznávají politiku sebevědomého státu, jenž zasahuje do života občanů co nejméně a zbytečně je neobtěžuje. A také občanů, kteří nechtějí být závislí na státu, suverénních občanů, jež jsou schopni a ochotni se o sebe postarat.

A proč jste vy osobně nekandidoval?

Moje angažmá do předčasných voleb skončilo na krajské úrovni, kde jsem neobhájil místo za Petrem Fialou a Pavlem Blažkem.  

Co je podle vás třeba udělat pro obnovení důvěry ze strany ODS? V polovině ledna čeká také ODS volba předsedy. Prozradíte nám tak, koho byste nyní preferoval jako nového předsedu strany?

Jak jsem již uvedl v předchozím odstavci, je potřeba obnovit čitelnost naší strany. Náš potenciální volič musí být přesvědčen, že se v průběhu volebního období nedočká názorových veletočů. Musí být přesvědčen v okamžiku, kdy vhazuje svůj hlas do urny, že volí ukotvenou stranu s pevnými hranicemi, ze kterých se neustupuje za žádných okolností. A nemusí to být nijak nesrozumitelně definováno, viz již zmíněné Čtyři poděbradské artikuly.

V danou chvíli jsem přesvědčen, že osobou, která je garantem nastíněného trendu, je Petr Fiala, ale i tady je nutno důrazně upozornit, že naše strana nemůže být postavena na jedné osobě, ale na kvalitním týmu, který lídrovi takzvaně kryje záda. Tento tým si zvolíme v lednu příštího roku a zde si neodpustím osobní úvahu, že tento tým je potřeba sestavit z osob, jež nejsou nijak spojeny s nešťastným obdobím let minulých.

Jedinečná krajina v okolí Mikulova skrývá neuvěřitelný turistický potenciál. Jak významnou rolí je zde tak cestovní ruch a co se vy osobně snažíte dělat pro jeho podporu?

Jedinečnost Mikulova a jeho okolí jako patriot vnímám velmi intenzivně, podílím se na mnoha projektech, které  přesahují  svými  PR dopady hranice našeho regionu a mnohdy i hranice republiky.

Intenzivně podporuji všechny aktivity zaměřené na propagaci našeho města, ale i celého regionu.

Sám jsem nositelem a iniciátorem několika projektů, o kterých jsem přesvědčen, že proslaví naše krásné město nejen v republikovém měřítku, ale i za hranicemi. Například probíhající obnova Křížové cesty nám přinesla díky aktivní kampani nebývalou návštěvnost a lze se na ní setkávat s mnoha návštěvami z celého světa.

Můžete také přiblížit vizi Mikulova jako lázeňského města? Kdy by podle vašich odhadů mohl Mikulov získat status lázeňského města a především, co si od toho slibujete? Lázeňská centra totiž vznikají rovněž v okolí a navíc české lázeňství zažívá v současnosti dramatický propad.

Vycházím z historického faktu a mnoha studií, které byly pro naši oblast zpracovány. Podle některých pramenů používali sirnatou vodu z artézských studní v blízkosti Mikulova již Lichensteinové a novodobé průzkumy signalizují dostupnost těchto léčivých vod pod Mikulovem. K tomu je potřeba přičíst ověřené hydrogeologické informace o dostupných jodobromidových vodách a lázeňský potenciál je na světě. Samozřejmě sledujeme situaci na trhu těchto služeb, ale víme také, že pobytová centra s lázeňskými programy zaměřenými na relaxaci a odpočinek mnohde prosperují. Je to o nabídce a manažerských schopnostech provozovatelů. Domnívám se, že lázeňství v Mikulově by vhodně doplnilo nabídku služeb našeho regionu a došlo by k pozitivním synergickým efektům.

Pokud se ještě pozastavíme u krize v lázeňství, kdo za ni podle vás může? Podle exministra Hegera je důvodem klesajícího počtu pacientů především to, že ošetřující lékaři předkládají méně návrhů na lázeňskou péči. Jiného názoru jsou odbory, ale i mnozí provozovatele lázní. Příčinou podle nich je vyhláška Ministerstva zdravotnictví, takzvaný indikační seznam, která vstoupila v platnost v říjnu loňského roku. Jak se k této problematice stavíte vy?

Necítím se být fundovaný vyjadřovat se ke krizi lázeňství. Ale mohu sdělit subjektivní pocit ze situace, která nastala změnou legislativy a změnou vyhlášky. Provozovatele takzvaných křížkových lázní tato změna jednoduše zaskočila. Provozovatelé mnohých zařízení nebyli schopni a mnohdy ani ochotni se přizpůsobovat novým ekonomicko provozním podmínkám a v podstatě zůstali závislí na přílivu lékařsky diagnostikovaných pacientů, bez potřeby získávat komerční klientelu.

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák chce urychlit výstavbu obchvatu jihomoravského Mikulova. Věříte i vy osobně ve start do roku 2016?

Mám obavu, že to u nás funguje trochu jinak. To, co bylo prioritou jednoho ministra, není prioritou toho druhého. V oblasti plánování R52 jsme zažili tolik kotrmelců ze strany všech odpovědných orgánů, že se nedá nic predikovat a vše je jen v kategorii zbožných přání.  Musím však podotknout, že velmi nerad pracuji s pojmem obchvatu Mikulova. Celá kauza není o obchvatu města, ale o propojení Brna s Vídní. Pakliže bychom se měli bavit o obchvatu Mikulova, byli bychom zcela jistě v jiné vyjednávací pozici.

A co si od obchvatu, dálničního spojení, slibujete? Podporujete variantu R52 přes Mikulov? Proč?

Jako mnoho velkých investičních staveb i tato potenciální stavba R52 přináší mnoho názorů kladných i záporných. Já jsem zastáncem vybudování této rychlostní komunikace přes Mikulov z důvodu plánované trasy po stávající silnici a na všech jednáních ohledně komunikace R52 požaduji co nejšetrnější řešení s minimalizací dopadů do krajiny a přírody.

Jak byste celkově hodnotil infrastrukturu v Mikulově?

Pohled na infrastrukturu města vnímám poměrně kladně, podařilo se nám vyřešit převážnou část problémů v této oblasti a až na marginální části města je stav uspokojivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…