Gazdík: Pokud Bártu odsoudí, je po koalici. Kalousek: Nevnímám to tak ostře

24.03.2012 8:18

Podle Miroslava Kalouska je regionální školství naplněno jen z 65 procent celkové finanční kapacity, kterou má ministerstvo školství. Proto je ministr financí přesvědčen, že ušetřit dvě a půl miliardy by neměl být žádný problém. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Gazdík: Pokud Bártu odsoudí, je po koalici. Kalousek: Nevnímám to tak ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle Kalouska bylo školství už beztak při posledním jednání v rámci resortů výrazně zvýhodněno a nechápe tak, proč ministr Dobeš rezignoval. Z toho, že by to mělo přinést nějaké další koaliční spory však strach nemá. „Já to vnímám jako individuální rezignaci ministra,“ vysvětluje Kalousek.

Daleko větší důvod pro případné problémy v koalici bude představovat to, jakým způsobem dopadne proces s Vítem Bártou. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík už dříve řekl, že by strana nemohla být  v koalici s Věcmi veřejnými, pokud by byl Bárta byť i nepravomocně odsouzen za podplácení a zároveň neodešel z politiky.

To, že odbory odejdou z jednání, jsme všichni tušili

Miroslav Kalousek takto ostrý názor nemá, ale chápe jej. Pro ministra financí je však nejprve naprosto nezbytné prosazení konsolidace rozpočtu. O dalším vývoji spolupráce s VV pak podle Miroslava Kalouska povede TOP 09 diskusi.

Právě proti tomu, jak chce Kalousek konsolidovat veřejné finance, budou 21. dubna protestovat odbory. Ty opustily poslední jednání tripartity s tím, že nehodlají vládě dělat křoví při projednávání škrtů.

Petr Nečas označil jejich odchod za „divadýlko“ a ministr financí má názor podobný: „Všichni jsme tušili, že se odbory takto zachovají. Pravděpodobně potřebují situaci eskalovat před plánovanou demonstrací,“ uzavírá Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…