Geniální a nepraktický matematik. To je prý Petr Tluchoř

01.11.2012 9:22

Již několik týdnů vede rebelii proti vedení ODS. Navrhuje kandidáty na předsedu strany, a ačkoliv je oficiálně pouze řadovým poslancem, je snad nejsledovanějším členem své strany. Deník MF Dnes se snažil zjistit, kdo vlastně je Petr Tluchoř, všeobecně označovaný jako „vůdce rebelů“.

Geniální a nepraktický matematik. To je prý Petr Tluchoř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Vyrůstal prý jen s matkou a sestrou. Na gymnáziu v Brandýse byl přirozeným lídrem třídy, který již v té době měl velmi jasné a vyhraněné názory. Jako talentovaný muzikant založil řadu kapel, jedna se prý jmenovala „Přivezli banány“. Na gymnáziu mu učení šlo samo od sebe, kromě tělocviku exceloval ve všem, aniž by se musel příliš snažit. Následná vysokoškolská studia na Matematicko- fyzikální fakultě však nedokončil. Jeho přátelé nicméně vzpomínají, že měl „v hlavě kalkulačku“ a veškeré výpočty běžně dělal z patra.

Po sametové revoluci si doma v Brandýse otevřel krámek s názvem Harmonie, kde prodával cédéčka a hudební nástroje. Prodejen měl prý po okrese více, nakonec ale jeho byznys skončil krachem. V Brandýse vzpomínají, kterak místní výrostkové požadovali po Tluchořovi cédéčka z nejvyššího regálu, a než tam neohrabaný majitel vylezl, sebrali mu nějaká z pultu.

V téže době Tluchoř se svým přítelem, grafikem Ondřejem Skálou, pořádal v místním kině kulturní pořady a organizovali též charitativní hudební festival Hopsa hejsa do Brandejsa. Rovněž v té době hrál s místními rockovými kapelami.

Po spíše neradostných studijních a podnikatelských zkušenostech se našel v politice. V brandýské ODS rychle rozpoznali jeho schopnosti a ambice, byť uzavřený matematik zcela postrádal výřečnost a charisma. „Trvalo, než ze sebe vypravil větu, na schůzích jsme z něj zpočátku rostli,“ vzpomíná Petr Nuska, který ODS v Brandýse zakládal. Objevil však v sobě umění vyjednávat. Nadšeně jezdil po schůzích, zatímco doma se prý „neuměl chytit ani rejče“ a nejspíš i proto v té době jeho první manželství zkrachovalo.

V politice se projevoval jednak opatrností, kdy beznadějné situace raději vzdával, a jednak intenzivním sbíráním funkcí. Poměrně rychle pronikl do nejvyšších politických pater a v Brandýse mu vyčítají, že na své rodné město zapomněl. V Brandýse prý už ani nebydlí, ale stále zde vykonává funkci předsedy místní stranické organizace.

Choval se k nám jak mazák

Při vstupu do politiky si v roce 1999 nechal spíše ze zájmu otestovat IQ a výsledek jej neobyčejně překvapil. Doposud nepříliš úspěšný muž si připsal výsledek, který je sice tajný, nicméně opravňoval jej ke vstupu do organizace Mensa, sdružující lidi s inteligencí přesahující 130. V rámci organizace je prý celkem aktivní dodnes.

Sám prohlašuje, že jeho inteligence mu pomohla především k tomu, aby si našel inteligentní partnerku. Jeho žena Kateřina, dcera bývalého ministra zdravotnictví Luďka Rubáše, vystudovala práva a působí jako soudkyně.

I ve vysoké politice se Tluchořovi dařilo, od roku 2006 působil jako předseda poslaneckého klubu ODS, a i v této funkci je projevuje jeho hlavní politická zásada: Neomunikovat s lidimi, kteří pro něj nic neznamenají. „Vůči nám nováčkům uplatňoval až mazácké praktiky,“ vzpomíná pro MF Dnes poslankyně Lenka Kohoutová, která přišla do sněmovny v roce 2010, kdy Tluchoř působil jako šéf poslanecké frakce.   

z této funkce jej sesadil Petr Nečas po neúspěšném pokusu o rozbití Věcí veřejných, který Tluchoř podnikl společně s Kristýnou Kočí. Tluchoř prý tuto potupu Nečasovi nezapomněl a jeho dnešní zarputilý boj proti předsedovi ODS je veden právě touto osobní animozitou.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…