Hackeři útočí. Mohou zničit vládu a stát?

27.01.2012 13:03

Hackerská skupina Anonymous shodila včera ve čtvrtek internetové stránky vlády ČR. Šlo o reakci na podepsání dohody ACTA o větší ochraně autorských práv, která se týká nejen značek na oblečení, ale i stahování filmů nebo hudby.

Hackeři útočí. Mohou zničit vládu a stát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády České republiky

Skupina Anonymous vyřadila na tři hodiny z provozu web vlády ČR. Důvodem bylo podepsání dohody ACTA. "Zaznamenali jsme 15 milionů žádostí o přístup za hodinu. Běžně se toto číslo pohybuje kolem dvou tisíc," uvedl pro iHNed.cz mluvčí vlády Jan Osúch.

"Naši IT odborníci během tří hodin těmto IP adresám postupně zakazovali přístup na naše stránky," dodal Osúch, jak se nakonec vypořádali s problémem. Úřad vlády však zatím nekontaktoval policii.

„Hacktivistům“ vadí podepsání dohody ACTA, které se nedávno odehrálo v Japonsku. "Dohoda ACTA se snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu," stojí v prohlášení skupiny Anonymous.

Stejně tak napadla i stránky OSA (Ochranného svazu autorského), který vybírá poplatky za autorská práva umělců. "Každý touží mít svých několik minut slávy. Někdo tím, že tvoří, a jiní tím, že boří," okomentoval to předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…