Hajzlové, američtí zaprodanci! Šéf agentury, která vypustila průzkum o kritickém postoji Čechů k Rusku, prý čelil těmto nadávkám

09.05.2015 10:44

Když začátkem tohoto týdne zveřejnila agentura Ipsos výsledky svého průzkumu, z něhož vyšlo, že většina Čechů má k Rusku kritický postoj, a naopak zastává postoj jasně proatlantický, setkala se s nečekaně ostrou reakcí části veřejnosti. V obsáhlém rozhovoru pro dnešní Lidové noviny to přiznal šéf agentury Radek Jalůvka.

Hajzlové, američtí zaprodanci! Šéf agentury, která vypustila průzkum o kritickém postoji Čechů k Rusku, prý čelil těmto nadávkám
Foto: Ipsos
Popisek: Ipsos

Nejprve ale odpovídal na otázku, jak si vysvětluje jasně proatlantický a k Rusku kritický výsledek průzkumu. „Dotkli jsme se skutečného průřezu populace. Získali jsme názory od lidí agresivních i mlčících,“ uvedl Jalůvka.

NATO kladně vnímá 62 procent obyvatel, což je dost

Podle něj výsledek průzkumu opravdu potvrdil pozitivní vztah české veřejnosti k NATO. „Kladně Alianci vnímá 62 % lidí, což je dost,“ konstatoval Jalůvka. Na druhou stranu přiznal, že z průzkumu také vyplynulo, že na dotaz, zda si umí představit vojenskou základnu NATO na českém území, lidé říkají jasně většinové ne. „Což dle mě věrně odráží českou mentalitu, že s někým chceme být, chceme mít ze spojenectví výhody, ale žádnou odpovědnost,“ myslí si Jalůvka.

Zmíněný průzkum zjišťoval také názory české veřejnosti na sankce proti Rusku. „Pětina lidí nemá na sankce názor, přes 40 % si myslí, že by měly být rozšířeny, necelých 35 %, že ne,“ přiblížil výsledky této části průzkumu.

Jalůvka také prozradil, že tento průzkum si nikdo neplatil, agentura Ipsos si jej hradila sama. „Děláme takto čtyři až pět průzkumů na téma, které nás zajímá,“ řekl.

Trápí mě, že se směšují výsledky profesionálně vedených výzkumů a anket

Vysvětlil i to, co jej vedlo k tomu zmíněný průzkum provést. „Mě trápí, že se směšují výsledky profesionálně vedených průzkumů a různé ankety, typicky pod články na internetu, kde se jenom kliká a kliká. A protože se mě samotného spousta lidí ptá, jak to vlastně je s názory veřejnosti na NATO, Rusko nebo na prezidentovy postoje k Rusku, řekli jsme si s kolegy v kanceláři, pojďme udělat reprezentativní průzkum a položme tyto otázky.“

Průzkumu se podle něj zúčastnilo 1050 lidí. Každý z účastníků dostal e-mailem dotazník, který musel vyplnit. Za účast v tomto průzkumu každý jeho účastník dostal podle Jalůvky mezi deseti a třiceti korunami.

Psali nám, že jsme američtí zaprodanci

Jalůvka přiznal, že jej naprosto zaskočila jedna věc: „Byl jsem v šoku z agresivity lidí, kteří nám po zveřejnění průzkumu volali do agentury a psali nám, že jsme hajzlové a američtí zaprodanci.“ Těch lidí, kteří se takto ozvali, prý bylo okolo dvou set. „Nevím, jestli je to hodně, nebo málo, nemám srovnání. Za 23 let existence agentury se nám to nestalo,“ přiznal.

Je to zůstatek minulosti

Na otázku, jaké má pro tak agresivní obranu Ruska vysvětlení, uvedl: „Považuji to za zůstatek minulosti. Pro řadu Čechů je sovětské Rusko a jejich život pod Sovětským svazem citlivé téma, protože se třeba neměli tak zle, nebo si na SSSR zvykli a za léta komunistické propagandy si navykli vidět naopak Spojené státy jednoznačně kriticky a konspirativně,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…