Lidé věděli houby, co se děje v kabinetech. Miloš Jakeš o Sovětském svazu, imperialistech i okupaci v roce 1968

01.05.2015 16:00

ROZHOVOR Kam vstoupí USA, tam je válka. Je obrovská škoda, že se rozpadl Sovětský svaz, protože šlo o jedinou protiváhu USA ve světě. Systém, kdy pár procent lidí vlastní polovinu celosvětového majetku, ale nemůže trvale existovat. To řekl ParlamentímListům.cz již dvaadevadesátiletý bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.

Lidé věděli houby, co se děje v kabinetech. Miloš Jakeš o Sovětském svazu, imperialistech i okupaci v roce 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Jakeš

Jak vnímáte antikomunistické aktivisty, kteří srovnávají komunismus s nacismem?

Je to něco neskutečného, co sem přichází. Fašismus, dá se říct, ohrožoval celý svět a komunismus nikde nebyl, šlo o socialismus a ten něco dokázal. Podívejte se na nás. Vždyť dnes vládnoucí třída žije z toho, co se udělalo za socialismu. Jak jim to trvá. Dálnice, nejde to dopředu, okruh kolem Prahy, nejde dopředu, Blanka, nic. Každý jen hledí, jak urvat z republiky nějaké peníze. Každého zajímá jen jeho osoba a ne, jak žije lid, jak se lidi vyrovnávají s tím, že nemají práci. Možná, že jsou ti provokatéři zaplacení, nevím.

Nicméně na obrázcích ukazují Miladu Horákovou a Heliodora Píku, nezpochybnitelné oběti justičních vražd. A to se stalo za režimu, v němž vládli komunisté, v němž jste vládli vy...

Podívejte se, chyby byly. Ale na jednotlivostech nelze stavět hodnocení režimu. Režim se postaral o to základní. O bezplatné školství, bezplatné zdravotnictví, laciné bydlení. Vždyť bylo za nás postaveno přes milion bytů, což znamená, že nejméně tři až čtyři miliony lidí žily v nových bytech. A další a další věci.

Jak jste vnímal průjezd amerických vojenských kolon pod názvem Jízda dragounů Českem?

To byla provokace. Myslím si, že je základním problémem existence NATO. A prostřednictvím NATO USA ovládá svět. A Evropská unie jí dělá služku. Kam USA vstoupí, tam je válka. Vždyť všechny ty války způsobili oni. Sehnali v každé zemi pár lidí, kteří tam udělali pokřik a pak prý kvůli lidským právům zorganizovali převraty. Všude za tím stojí oni.

Fakt, že Rusko zabralo proti všem mezinárodním úmluvám Krym, hodnotíte jak?

Krym vždy Rusku patřil. Měli o tom hlasování a rozhodli občané, nerozhodl Putin. Ten mohl rozhodnout jen, že je vezmou.

Není Rusko expanzivní zemí, která se chce vrátit do hranic bývalého Sovětského svazu?

To je jiná otázka. Podle mě o to neusiluje. Je obrovská škoda, že se Sovětský svaz rozpadl. Šlo o jedinou protiváhu USA. Dnes se tam snaží udělat spojenectví s Indií, Čínou a tak dále. Tlak na dnešní Rusko je obrovský a oni tomu takto chtějí čelit. Vždyť v roce 1984 měl Ronald Reagan projev, teď ho zveřejnili v Dialogu, a ten svědčí o všem. Přímo dává návod, co má kdo dělat. Jak mají okupovat velvyslanectví, jak si najít lidi, jak najít člověka v politbyru, který zradí a tak dále.

Před sedmdesátiletým výročím konce druhé světové války se u nás vyrojilo mnoho hlasů, že Rudá armáda začala okupaci Československa již jeho osvobozením od nacismu. Co vy na to?

No, vidíte, kam ty nesmysly vedou. Většina lidí se rozhodla sama. Všichni jsme čekali, že nás Sovětský svaz zbaví fašismu, a tak se i stalo. Padlo u nás přes 140 000 sovětských vojáků a amerických dvě stě. Jinak jich padlo několik milionů, co já vím, ale jinde, třeba v Tichomoří. To jsou nesmysly a výmysly. Zajímavé je, že Rusko vadilo jako Sovětský svaz a jako Ruská federace vadí i dnes. Prostě imperialističtí dravci se chtějí zmocnit bohatství Ruska. Tam je příčina všeho.

Nicméně v osmašedesátém nás okupovala vojska Varšavské smlouvy, kterým v podstatě velel Sovětský svaz. Tehdy je Čechoslováci nevítali a to je taky historie...

Samozřejmě je nevítali, protože to bylo pro občany nepochopitelné překvapení. Věděli houby, co se děje v kabinetech a jinde. Ale už tehdá vládl protisovětismus a šlo o rozbíjení jednoty. Dnes je to protirusismus. Každý tady mluví proti Rusku. Mohou Rusové za to, že jsou tak velký, a že tam mají takové nerostné zásoby? Nemohou. A bohužel nechtějí ty zásoby dát USA k dispozici.

Myslíte si, že může dojít k reinkarnaci socialistické říše?

Těžko říci. Jsou zde dva vážné momenty, které činí tuto situaci obtížnou, tedy NATO a USA se svým sluhou EU. Ale jednou to přijde. Bude to asi v jiné oblasti. Třeba v Asii či jižní Americe. Přeci nemůže trvale existovat systém, kdy pár procent lidí vlastní polovinu celosvětového majetku. To mluví za vše, to přece nemůže existovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…