Hanák tady bude do skonání světa, vtipkoval Zeman v Prostějově. Pak dostal knížku pohádek

06.03.2014 22:52

REPORTÁŽ Při návštěvě Olomouckého kraje si prezident Miloš Zeman v Prostějově vyslechl i stížnosti na exekutory, místní radnici nebo žádost o to, aby navštívil ve vězení Jiřího Kajínka. S místními občany debatoval ve čtvrtek večer.

Hanák tady bude do skonání světa, vtipkoval Zeman v Prostějově. Pak dostal knížku pohádek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil při besedě s občany v Prostějově

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Sál prostějovského kulturního domu praskal ve švech. Část večera tu totiž strávil prezident republiky na setkání s občany, které absolvoval při příležitosti své návštěvy tohoto regionu. „Vždy se představitelů měst a obcí ptám: Co jste dokázali za svoje funkční období a co plánujete, pokud budete zvoleni opět? Co po vás zůstane? Jsem velice rád, že v Olomouckém kraji jsem se zatím setkal s lidmi, kteří mi na tuto otázku dokázali odpovědět, a hluboce se před nimi skláním. A právě proto platí, že Hanák tady bude do skonání světa,“ řekl na začátek mimo jiné Zeman.

Zazněly stížnosti na prostějovskou radnici

Pak už začala obvyklá diskuse s občany města a hned ze startu přišlo poměrně ostré vyjádření. „Dnes je Prostějov hanácký Kocourkov. Toto město prodalo domy, do kterých investovalo 30 milionů korun, aniž by pak mělo na byty, které obhospodařuje. Prodalo tisíce metrů pozemků v historickém centru města, kde měl být původně postaven i nový kulturní sál pro 800 občanů a z toho sešlo a má tam být pouze nějaká velká obchodní galerie, kterou město nepotřebuje,“ stěžoval si jeden z občanů. „Vaše otázka se týká spíš pana primátora než mě,“ reagoval prezident, který také upozornil na to, že někdy dáváme přednost krátkodobému zisku za cenu dlouhodobé ztráty. Pak předal slovo primátorovi, který sdělil, že byty prodal občanům a dál se už nechtěl vyjadřovat.

Řeč byla o obnovení procesu s Kajínkem

Na pořad diskuse přišlo i téma zadlužování obyvatel a exekuce. Překvapivě pak přišla řeč i na proces s Jiřím Kajínkem. „Chtěla jsem se zeptat, co uděláte proto, aby odešel z vězení, kde už nemá absolutně co dělat?“ padla další otázka. „Mohu vám říci, že jsem přijal nedávno paní ministryni Válkovou a dokonce jsem s ní o případu Kajínek mluvil,“ uvedl prezident.

„Domnívám se, že panu Kajínkovi by daleko více než propuštění z vězení prospělo, kdyby byl obnoven jeho proces, kdyby tento proces probíhal před jiným soudem, než je soud plzeňský, protože u tohoto soudu může být námitka podjatosti ze známých důvodů,“ doplnil. „Když je někomu udělena milost, vždy zůstává podezření: Spáchal to, nespáchal to? Když je řízení obnoveno a proběhne před nezaujatým soudem, tak se buď prokáže, že ty vraždy spáchal, nebo nespáchal,“ vysvětlil také prezident.

Tazatelka, která dotaz položila, měla ovšem doplňující žádost a ptala se, zda prezident může Kajínka ve vězení navštívit. Na to prezident reagoval i těmito slovy: „Čeho bych dosáhl, kdybych ho navštívil? Nejsem soudce, prokurátor, policista. Nevím, jestli je vinen, nebo nevinen. Pouze se tímto návrhem snažím vytvořit podmínky, aby se jeho vina nebo nevina lépe prokázala než v minulosti.“

Prezidentovi chybí na Hané lesy

Na pořadu diskuse byly ale i méně vážná témata. Jedna z místních obyvatelek, která píše pohádky a poezii, věnovala prezidentovi svou knihu. Další z občanů se pak dotazoval na to, zda se prezidentovi líbí na Hané. „Máte tady málo lesů. Víte, já jsem drtivě upřímný člověk. Ne, že by se mi na Hané nelíbilo..." řekl také Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…