Havlová, Hřebejk, Hutka, Kocáb a další si naběhli. Podepsali petici proti Mladé frontě a obrátilo se to proti nim. Do akce se volá i Syndikát novinářů

09.08.2019 18:45

MF Dnes přinesla sérii rozhovorů s několika osobnostmi, které se vyjadřovaly k 30. výročí sametové revoluce, jenže dva z těchto rozhovorů vzbudily pozornost tehdejších přímých aktérů dění. MF Dnes podle jejich názoru napomohla k šíření neověřených informací o listopadu 1989 a k oslabení odkazu sametové revoluce. Netrvalo to dlouho a Deník N zveřejnil petici proti tomuto seriálu rozhovorů, pod kterou jsou podepsáni Dagmar Havlová, Jan Hřebejk nebo třeba Jaroslav Hutka. K tomu se nyní vyjádřili člen Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek a mediální analytik Jiří Fencl.

Havlová, Hřebejk, Hutka, Kocáb a další si naběhli. Podepsali petici proti Mladé frontě a obrátilo se to proti nim. Do akce se volá i Syndikát novinářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eliška Kaplicky s Dagmar Havlovou

„Tři nebo čtyři desítky osobností podepsaly protest "proti falšování historie", který je zaměřen vůči jednotlivému prostředku masové komunikace, konkrétně Mladé frontě Dnes. Ta si dovolila zveřejnit názory lidí, které v posledních letech příliš nezazněly. Za mediální nosič si petenti zvolili Deník N, jinak jej světu přiblížily pouze Parlamentní listy. Tři nebo čtyři je rozdíl. V textu se píše o čtyřech desítkách, na twitterovém účtu deníku pak o třech. Což by bylo jedno, kdyby se protestující nesnažili peskovat kvůli falšování jiné. Nejzajímavější na věci je, jak se tři nebo čtyři desítky osobností snaží dělat historii z událostí, které většina z nás či přímo zúčastněných pamatuje. Taková situace tu prostě je a nelze ji odestát. Listopadu se zúčastnili i ti, kteří dosud nebyli tolik slyšet. Třicet let staré události tak zatím nejsou předmětem historicko-ústavních fajnšmekrů, nýbrž stále živé diskuse. Každý může mít různé pohledy na interpretaci a zejména právo na výklad a na možnost jej sdělit veřejně. Říká se tomu svoboda projevu. Co se týká faktů, většina je jich dostatečně známá, došlo k předání moci, jak to trefně charakterizoval Petr Pithart. MF Dnes jako přímý nositel listopadové tradice se zcela legitimně a logicky rozhodl do všeobecné diskuse přispět,“ shoduje se Kňourek s Fenclem. 
 

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15819 lidí
 
Ačkoliv tedy Deník N hovoří o čtyřech desítkách osobností podepsaných pod výzvou, jmenuje pouze třicet. Mezi nimi je např. bratr prezidenta Havla Ivan M. Havel, dále Dagmar Havlová, bývalý senátoři Daniel Kroupa a Jan Ruml, poslanci ODS Pavel Žáček a Marek Benda či diplomaté Michael Žantovský a Petr Kolář. Z řad umělců a aktivistů například Monika MacDonagh-Pajerová, písničkáři Jaroslav Hutka a Michael Kocáb či režiséři Jan Hřebejk a Olga Sommerová.
 
„Fascinující je nejen útok na jedno konkrétní médium, ale zejména způsob jeho provedení. Nechme stranou dětinské příklady, uvedené v provolání. Zaměřme se na nosný odstavec. "Podporujeme ověřování naší nedávné historie a vítáme snahu dát hlas širokému spektru lidí, díky nimž byla Sametová revoluce možná. Ale snaha zpochybnit integritu lidí, kteří soustavně hájí hodnoty roku 1989, je něčím jiným". 
 

Anketa

Měl by Babiš přidat ministerstvům ČSSD 20 miliard, jak sociální demokraté požadují?

3%
97%
hlasovalo: 10503 lidí
 
1. "Podporujeme ověřování naší nedávné historie a vítáme snahu dát hlas širokému spektru lidí...". Tak ano, nebo ne?! Právě jste totiž vy tři nebo čtyři desítky osobností z diskuse vyloučily jeden z největších papírových deníků. Nebyla svoboda projevu jedním z nosných témat 17. listopadu?
 
2. "...díky nimž byla Sametová revoluce možná." V této půlvětičce jste opět vyloučili z diskuse ty, díky nimž by Sametová revoluce možná nebyla. To taky není zrovna projev svobody projevu.
 
3. "Ale snaha zpochybnit integritu lidí, kteří soustavně hájí hodnoty roku 1989, je něčím jiným". Jestli milí protestující cítíte zveřejnění jiného názoru na převratné události jako snahu zpochybnit vaši integritu, pak na takovou interpretaci máte plné právo. Stejně jako my, kteří ve vašem výlevu spatřujeme příkladné totalitní myšlení,“ stojí v protestu, pod kterým je podepsaný Tomáš Kňourek s Jiřím Fenclem. 
 
„Věříme, že se k tomuto kontraprotestu připojí i organizace, které mají ochranu svobody slova a nezávislosti médií většinou jako svůj hlavní předmět činnosti. Například Syndikát novinářů ČR, Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu, Open Society Fund (Novinářská cena), Nadace českého literárního fondu (Cena K. H. Borovského), Společnost Ferdinanda Peroutky (Cena F. Peroutky), Ústavní soud České republiky,“ dodává na závěr Kňourek s Fenclem. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…