Heger slíbil, že se nemocnice rušit nebudou. Jenže toto se prý přesto tajně děje

17.05.2014 6:57

V Česku za rok a půl zaniklo 22 nemocnic přesto, že žádná z nich nebyla oficiálně zrušena. Je to důsledek takzvané restrukturalizace, kdy zdravotní pojišťovny nutí menší nemocnice rušit nepřetržitou akutní péči na chirurgických, interních a dětských odděleních, případně i porodnicích. Lidé s náhlou zdravotní příhodou, jakou je například zánět slepého střeva, tak už často nenajdou pomoc v menší nemocnici v blízkosti svého bydliště. Informuje o tom na své titulní straně sobotní Mladá fronta Dnes.

Heger slíbil, že se nemocnice rušit nebudou. Jenže toto se prý přesto tajně děje
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Podle listu restrukturalizace vyplynula z plánu omezování lůžkové péče, na kterém se v roce 2011 dohodl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger  (TOP 09) se zdravotními pojišťovnami. Tento plán byl sice po protestech zdravotníků odvolán, přesto se začal potichu uskutečňovat.

Značná část menších nemocnic tak přistoupila na smlouvu, podle níž se změní jen na „ambulantní domy“, kdy budou nabízet jen jednodenní chirurgii, kdy budou provádět jen plánované operace žlučníků, křečových žil nebo kýly. Po těchto zákrocích se pacienti mohou po několika hodinách vrátit domů.

Nejnověji takový osud potkal nemocnici v Mariánských Lázních. Příchozí vítá nenápadný nápis oznamující, že k letošnímu 12. květnu byl ukončen nepřetržitý provoz přijímací kanceláře, v ní se mohou pacienti nově hlásit jen od 7 do 12 hodin. „Tak se pacienti dozvědí o tom, že jejich nemocnice skončila. Bude i nadále nabízet ambulantní služby, přidá k tomu jednodenní chirurgii, zprostředkuje léčení na klinikách ve velkých městech, bude se i nadále označovat za nemocnici. Přesto už nebude ústavem, který ve dne v noci dokázal třeba operativně zachraňovat zdraví pacientů s náhlými zdravotními potížemi,“ napsal list.

Pojišťovny a tehdejší ministr Heger tento postup zdůvodňovali úsporami ve výši stovek milionů. S tím ale nesouhlasí ředitel nemocnice v Městci Králové Otakar Mareš: „Ruší se nemocnice, které nabízejí nejlevnější a přitom stejně kvalitní péči jako ve velkých ústavech. Jejich pacienti se léčí za více peněz,“ řekl listu.

Podle deníku nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce likvidaci nemocnic zabrzdit. Definitivní jistotu nemocnicím má přinést až nový zákon, který zřejmě v roce 2016 stanoví páteřní síť nemocnic, které budou mít jistotu, že je zdravotní pojišťovny budou muset financovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…