Hejtman Zimola brání důchodce v ústavech: VZP, tvé chování má pachuť šikany

29.07.2013 11:01

Důchodci v ústavech sociální péče nemají podle VZP nárok na plnohodnotnou péči. To prý vyplývá z chování VZP vůči ústavům. Na svých webových stránkách o tom píše hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Pojišťovna, podle hejtmana zcestně, argumentuje tím, že ústavy mají poskytovat sociální služby, nikoli zdravotnické.

Hejtman Zimola brání důchodce v ústavech: VZP, tvé chování má pachuť šikany
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hejtman popisuje zkušenosti s největší pojišťovnou tak, že rozhodně nepřistupuje k zdravotnickým zařízením jako k partnerům. V úvodu svého článku odkazuje Zimola na rok starou situaci. „Kdy jižními Čechami hýbala vášnivá debata na téma omezování plateb VZP jihočeským nemocnicím a jejich rušení či redukce,“ píše hejtman. Pravicové strany v čele s Tomášem Jirsou z ODS tehdy prý hejtmana a celou ČSSD obviňovaly, že téma zneužívají a že téma nečestně vytáhly jako předvolební agitku. Vývoj podle Zimoly dal za pravdu právě ČSSD. „A nebýt toho, že jsme se včas a dostatečně nahlas ozvali, kdoví, jak by to s našimi nemocnicemi dopadlo,“ uvedl hejtman.

Celý článek ZDE.

Hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu inspiroval pořad ČT Reportéři, z něhož prý dle slov tiskového mluvčího VZP vyplývá, že: "…současně vedení VZP přistupuje k partnerům jako ke skutečným partnerům. Upřednostňujeme dohodu před nějakým mocenským postupem nebo nátlakem".

Mají snad rezignovat na lékařskou péči v ústavech pro seniory?

Jiří Zimola má však potřebu seznámit veřejnost s tím, jak to chodí v Jihočeském kraji. „Bohužel musím konstatovat, že to není tak úplně pravda. Zajištění ošetřovatelské péče v jihočeských pobytových zařízeních sociální péče probíhá řádně, avšak zejména v našem kraji (proč asi?) probíhají ze strany VZP neustálé revize vykázané péče. Její chování má pro mnohé ústavy sociální péče až pachuť šikany.“ Zimola dále popisuje chování VZP. Ta prý nyní žádá všechna dotčená zařízení, aby pozastavila podávání dalších žalob, ale sama žádné vstřícné kroky vedoucí k nápravě situace nečiní.

Slova a činy VZP se opět rozcházejí

Častým argumentem VZP je, že hlavní činnosti ústavů sociálních služeb není zajišťování zdravotní péče, ale sociálních služeb.

Avšak senioři tvoří v rámci populace největší část nemocných. A tak se Jiří Zimola ptá: „Klienti seniorských domů nemají, podle VZP, právo být nemocní. Jsou jejich nemoci méně závažné, nemusejí je léčit lékaři? V čem jsou jiní, že by náklady na jejich léčbu měly být najednou o více než polovinu nižší? Mají snad rezignovat na lékařskou péči v ústavech a začít jezdit k praktickým lékařům? Copak nechápete, dámy a pánové z VZP, kam celý systém opět tlačíte?“

„Slova a činy VZP se opět rozcházejí,“ upozorňuje Jiří Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…