Herman si k prezidentovi přisedl, popisuje Ovčáček. A...

24.10.2016 7:08

Jak to celé je v kauze Jiřího Bradyho, který včera přiletěl do Prahy pro Řád TGM, který nakonec nedostane? To se snaží zmapovat dnešní vydání MF Dnes.

Herman si k prezidentovi přisedl, popisuje Ovčáček. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Muž, který přežil koncentrační tábor, Jiří Brady, včera potvrdil, že mu zhruba před deseti dny volal šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, aby mu oznámil, že obdrží z rukou prezidenta Miloše Zemana vyznamenání. 

"Bylo nám oznámeno, že Jiří dostane řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října, a dostali jsme detaily, kolik lidí se na to může pozvat, kdy to začne, jak to bude celé probíhat. Já jsem se ještě ptala, jestli nedostane i písemné pozvání, a na to říkali, že už ne, ale že se všechny detaily dozvíme, až přiletíme do Prahy," tvrdí manželka Bradyho Tereza. 

Anketa

Uškodí současný rozruch kolem státních vyznamenání prezidentu Zemanovi?

7%
93%
hlasovalo: 12615 lidí

Následně však jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přijal dalajlamu a Hrad jej z navrženého seznamu vyškrtl. Alespoň toto je verze Hermana, jenž tvrdí, že jde o Zemanovu pomstu, kterou takto "slíbil". Hrad však toto tvrzení ostře odmítá. 

Za svého strýce prý Hermana lobboval - a to 8. září na slovenském velvyslanectví při oslavě státního svátku Den Ústavy. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tvrdí, že pan ministr si k panu prezidentovi přisedl. 

A podle Hermana mu právě tam česká hlava státu měla před dvěma členy vlády a jedním diplomatem sdělit, že sejde-li se s dalajlamou, jeho strýc vyznamenání nedostane. 

„To můžu absolutně popřít. Nevím, kde to pan ministr vzal. Důkaz je jasný: Jméno pana Bradyho nebylo mezi těmi, které pan prezident podepisoval,“ řekl k tomu Ovčáček. To, že by Bradymu někdo volal, popírá pak hradní kancelář. "Já nikdy nesděluji nikomu, že dostane řád nebo medaili," nechal se slyšet Forejt.

Seznam vyznamenaných k podpisu přitom obdržel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ve středu, a to den po setkání Hermana s dalajlamou. Jméno Bradyho tam chybělo. O den později pak Forejt poslal Hermanovi SMS zprávu o odložení návrhu na vyznamenání Bradyho. Kdy byl seznam hotový, však Ovčáček říct neumí. 
 
"Je to věc, která má určitou tradici v tom, že je ten seznam držen v utajení až do večera 28. 10. Je to ale poprvé, co se člen vlády dožaduje vyznamenání pro svého strýce takovýmto způsobem," uvedl. Podle něj je výsledkem celé kauzy hysterie a prezidentská kampaň zahajovaná 28. 10.  
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…