Hillary Clintonová má prý mnoho z Donalda Trumpa. A nejde rozhodně jen o blonďaté háro...

20.06.2016 20:01

Ačkoli se snaží demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump vystupovat jako své absolutní protiklady, mají více společného, než by kdo očekával. Aspoň to tvrdí britský historik a komentátor deníku Daily Telegraph Timothy Stanley ve svém textu publikovaném na CNN.

Hillary Clintonová má prý mnoho z Donalda Trumpa. A nejde rozhodně jen o blonďaté háro...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Stanley nachází překvapivě mnoho atributů, které mají Clintonová a Trump společné. Některé z nich jsou spíš nahodilé či úsměvné, jako například věk a skutečnost, že si oba dva barví své šediny. Další Stanleyho postřehy však vzbuzují důvod k zamyšlení. Britský historik upozorňuje například na skutečnost, že se shodnou na překvapivě mnoha tématech. „Oba dva horují pro zachování systému sociálního zabezpečení, plánované rodičovství či se shodnou na zvýšení výdajů na infrastrukturu,“ píše Stanley s tím, že se také shodnou v negativním názoru na Bernieho Sanderse.

Faktem dle Stanleyho zůstává, že přes kritiku fungování současného kapitalismu na něm Clintonová i Trump vydělali obrovské peníze. „Clintonová disponuje více než 15 miliony dolarů, které si vydělala díky veřejným vystoupením pro Goldman Sachs. Byť jeho účastníci tvrdí, že byla příšerně nudná a nic si z nich nepamatují. O výši Trumpova bohatství se přesně neví a on sám jej často zveličuje. Ale vzhledem k vlastnictví soukromého letadla se lze důvodně domnívat, že patrně nebude dřít bídu s nouzí,“ konstatuje Stanley ironicky.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Clintonovou s Trumpem spojují také problémy v manželství, byť Clintonová na rozdíl od dvojnásobně rozvedeného Trumpa své manželství nikdy neukončila. „Clintonová musela přetrpět veřejně přetřásané nevěry svého manžela Billa. O Trumpovi se zase píše jako o neodolatelném svůdníkovi, kterému prý podlehla i zpěvačka Madonna. Trump se také intimně stýkal s herečkou Marlou Maples v době, když byl ještě ženatý s Ivanou Trumpovou. Zatímco se s ní začal v roce 1992 soudit za pomluvy, Clintonová stála za svým nevěrným manželem.“

Závažnější shoda mezi oběma prezidentskými kandidáty panuje v oblasti vyšetřování jejich pochybení. „Clintonová měla údajně zneužívat vládní e-maily a Trump se měl dopustit nepravostí při vedení Trump University. Jsou proti němu vedeny tři soudní spory, které poukazují na zneužívání finančních prostředků,“ zmiňuje Stanley a dodává s nadsázkou, že by měl někdo napsat fiktivní román, ve kterém by se Hillary Clintonová a Donald Trump ucházeli o prezidentský úřad přímo z vězení.

Vedle podobné rodinné historie, kdy jsou Clintonová i Trump potomky přistěhovalců z 19. století, je podle Stanleyho spojuje také nenávist, kterou vzbuzují mezi obyvatelstvem. „Trumpa vidí v negativním světle 33 % voličů a v případě Clintonové je to celá pětina. Oba jsou považováni za nedůvěryhodné. Rozdíl je pouze ve způsobu, jakým si vymýšlejí. Lži Clintonové jsou poněkud uhlazenější a člověk by řekl, že bude lhát, aniž by nás na světové scéně zesměšnila. Trumpovy výmysly jsou zase zábavnější,“ konstatuje Stanley.

„Oba se samozřejmě od sebe také v mnohém liší. V každém případě budou i letošní volby jen obyčejný byznys. Clintonová si hraje na ochránkyni nejchudších, ale na to je příliš bohatá a provázaná s Wall Street. Trump zase mluví o pracovních místech, velikosti a Číně, ale své miliardy dolarů vydělal zčásti značně neetickým způsobem. Když se oprostíte od rétoriky obou prezidentských kandidátů, tak je zřejmé, že Spojené státy řídí a i nadále budou řídit bohatí a činí tak zejména ve prospěch ostatních bohatých,“ soudí Stanley.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…