Historik: EU připomíná Rakousko-Uhersko. Velcí chtějí diktovat menším

30.10.2017 10:50

Historik Petr Prokš se v rozhovoru pro server iHNed.cz rozhovořil o tom, že Rakousko-Uhersko nemělo budoucnost. Podle jeho slov přežívalo z českých daní. První republika se pak podle něj neměla za co stydět. Prováděla totiž vlastní a úspěšnou měnovou a hospodářskou politiku, díky níž investovala do budování železnic, silnic, ale i školství, vědy, kultury a armády.

Historik: EU připomíná Rakousko-Uhersko. Velcí chtějí diktovat menším
Foto: Jindřich Holub/ČTK
Popisek: Busta Františka Josefa I. v Pohledi

Prokš se v rozhovoru mimo jiné vyjádřil k tomu, že existovaly mnohé varianty pro řešení budoucnosti habsburské říše, kdy například centrální mocnosti prosazovaly uskutečnění projektu německé Mitteleuropy s naprostým ovládnutím kontinentální Evropy císařským Německem. 

„Základem tohoto uskupení měl být těsný svazek Německa a Rakousko-Uherska. K němu se měly v podřízeném postavení připojit Belgie, Holandsko, Švýcarsko, Francie, Itálie, Španělsko, Dánsko, Norsko, Švédsko, celý Balkán, Turecko a země Středního východu,“ sdělil Prokš se slovy, že zmíněné řešení mělo nastolit nadvládu Německa nad Evropou, zajistit jeho spojovací trasy do Malé Asie a umožnit vytvoření německé koloniální říše. Ta se měla stát protiváhou Velké Británie, Ruska, Japonska, Číny a USA. 

Jak Prokš uvádí, prakticky se následně naplnila varianta vzniku naprosto samostatných a svrchovaných nástupnických států. 

Monarchii pak podle něj rozbilo vyhrocení vnitřních hospodářských, sociálních, národnostních a politických rozporů habsburské říše. „Z vnějších příčin samozřejmě zásadně k rozpadu říše přispěla porážka v první světové válce,“ řekl Prokš. 

Závěrem se pak historik vyjádřil k tomu, že existuje určitá paralela mezi zánikem monarchie a současnými problémy Evropské unie. „Například v habsburské říši byli vládnoucími národy Němci a Maďaři. V nynější Evropské unii také vidíme určité snahy silnějších států prosazovat především vlastní zájmy na úkor ostatních,“ dodal Prokš. 

Podle jeho slov Evropská unie v nynější podobě nemůže efektivně fungovat, neboť není možné, aby Brusel vyhlašoval určité humanistické nebo spíše pseudohumanistické zásady o pomoci uprchlíkům, a ponechal jednotlivé státy, zejména střední Evropy, aby se s tímto problémem nějakým způsobem samy vypořádaly.

Současná migrační krize je podle něj zásadní zkouškou Evropské unie. „Buď ji zvládne, nebo zřejmě jednotlivé státy se začnou asi zase starat především o vlastní zájmy, jak tomu bylo po první světové válce, když nad integračními projekty zvítězila ochranářská politika nástupnických států po rozpadlém Rakousku-Uhersku,“ uzavřel.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …