Historik Šedivý podporuje konvoj. Bude prý jen dobře, když Rusku ukážeme zuby

28.03.2015 9:23

Jednoznačnou podporu nadcházejícímu průjezdu amerického vojenského konvoje přes české území vyjádřil v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny historik přednášející na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Ivan Šedivý. Průjezd konvoje přirovnal k tomu, že tímto způsobem Rusku "ukážeme zuby".

Historik Šedivý podporuje konvoj. Bude prý jen dobře, když Rusku ukážeme zuby
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská kolona, ilustrační foto

Na adresu odpůrců konvoje uvedl, že "racionální jádro v jejich řečech nevidí“. Považuje je za ty, kteří chtějí "radikální změnu vnitřního uspořádání, mezinárodního začlenění a geopolitického postavení“ naší republiky.

Zeman se svou podporou konvoje snaží své postoje vybalancovat

Podle jeho názoru existují u nás politici, kteří usilují o revizi naší zahraniční politiky, konkrétně jmenoval prezidenta Miloše Zemana a ministra průmyslu Jana Mládka. "Já totiž nevěřím, že jejich důvodem je vylepšení našeho exportu a mám za to, že stačí lehce střízlivý pohled, abychom si o tom byli jisti,“ domnívá se. Redaktor ale namítl, že právě prezident Zeman průjezdu konvoje vyjádřil podporu. Historik to ale vidí trochu jinak. "On asi nahlédl, že jeho účast na přehlídce v Moskvě je už sama o sobě dost vážný diplomatický průšvih: Pokud nás pozorují v aliančních kruzích, tak se asi musí děsit jeho aktivit, takže si myslím, že se to teď snaží vybalancovat,“ myslí si Šedivý.

V Moskvě se bude vzpomínat na dobu, kdy Rusko byla velmoc prvního řádu

Na námitku, co je vlastně špatného na Zemanově účasti na přehlídce v Moskvě, když sovětská vojska Československo osvobodila, historik odpověděl, že problémem není cesta do Moskvy. "Problémem je podíl na otevřené manifestaci vojenské síly Ruska, vezměte si, jak pietně, vlastně decentně bylo například připomínáno výročí vylodění v Normandii – především šlo o uctění památky padlých. Tady se však bude nostalgicky vzpomínat na dobu, kdy Rusko bylo velmoc prvního řádu a bude se manifestovat ambice ty staré zlaté časy zase vrátit.“

Chování Putina je racionální, je ale proti českým zájmům

Na druhou stranu přiznal, že Rusko je velmi racionální, i když Putin používá pro své účely xenofobních argumentů. "Putin prostě chce vytvořit impérium, které bude mít zajištěné předpolí kolem sebe. Je to racionální, je to ale proti zájmům Česka - jeho zájmem je mít Rusy co nejdál od střední Evropy,“ vysvětlil historik.

Konvoj je dokladem, že USA Evropu neodepisují

Ohledně konvoje pak ještě poznamenal, že je to nepřehlédnutelný důkaz, že USA jsou ochotné splnit své alianční závazky. "Najednou se ukazuje, že přes všechny ty nápady s resetem jde o politiku, která má kontinuitu, a to i přesto, že se jednu chvíli zdálo, že Obamovy priority jsou spíš v Asii a v pacifickém prostoru. Ten konvoj je dokladem, že USA Evropu neodepisují,“ uvedl.

Víc než pochod bývalých členů SS v Rize historika znepokojují nacionalistické tendence v Maďarsku

Redaktor listu ale namítl, že na celé věci s americkým cvičením může zaujmout i to, že se v Pobaltí odehrávalo v době, kdy lotyšskou Rigou procházel nezakázaný průvod bývalých členů Waffen SS. "To není zrovna dobré gesto, na kterém máme demonstrovat jednotu na jistých civilizačních hodnotách,“ upozornil redaktor. Šedivý připustil, že toto je pro něj nepřijatelné. Ale: "Ten pochod je ovšem ještě mírný příklad, jedním z největších spojenců Spojených států na Blízkém východě je Saúdská Arábie, dost těžko akceptovatelný režim z hlediska vnitřního režimu, a přece se o něj lze docela dobře opřít,“ uvedl s tím, že Lotyšsko je oproti tomu mladá demokracie, "v níž teď bohužel cosi nedobrého vybublalo“. Přiznal se, že mnohem víc jej znepokojují nacionalistické tendence v Maďarsku. "Co se stalo v Lotyšsku, do demokratického světa nepatří, a Evropa by na to měla upozorňovat a vypořádat se s tím,“ prohlásil s tím, že s konvojem to nemá co dělat. "Tady jde o zápas demokracie a ruského imperiálního světa a je třeba využít toho, co je k dispozici,“ prohlásil s tím, že v NATO jsou z hlediska demokratičnosti režimu problematičtější země než Lotyšsko, například Turecko.

Poněkud zvláštně se v celém rozhovoru vyjímá, při vědomí toho, že se historik Šedivý zastává hodnot jako je demokracie, věta, kterou reaguje na novinářovo konstatování, že konvoj je jen gesto, které ministrovi Mládkovi a prezidentu Zemanovi nemusí vadit. Protože realita je nakonec jiná. "Jistě, v tom může být dost pravdy. To je ale bohužel na naší společnosti, jakou si zvolí politickou reprezentaci,“ naznačil, že v rozporu se svými předchozími tvrzeními v některých případech demokracii nepovažuje za ideální zřízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…