Historik srovnal nacistické okupanty s chováním Rusů na Ukrajině

17.11.2022 18:45 | Ze sítí

V souvislosti s aktuálním výročím si podle historika Jindřicha Marka zaslouží pozornost mimo události listopadu 1989 i ty z roku 1939. Tehdejší dění by se podle něj dalo srovnat i s nynějšími zločiny spáchanými Rusy na Ukrajině. „To barbarství okupantů je stejné. S jakou arogancí vraždí a znásilňují ruští vojáci, tak se arogantně chovali i nacisté jako okupanti,“ řekl a upozornil, že i náš národ čelil genocidní aktivitě od německých okupantů v podobě upírání práva na vzdělání.

Historik srovnal nacistické okupanty s chováním Rusů na Ukrajině
Foto: Hana Brožková
Popisek: Česko si připomíná 17. listopad. Pieta před Hlávkovou kolejí

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
Historik a pracovník Vojenského historického ústavu Praha Jindřich Marek ve vysílání ČT24 podotkl, že výročí 17. listopadu je nyní dosti spojené především s rokem 1989 a je otázkou, zdali se dostává dostatečné pozornosti událostem z roku 1939. Obě výročí jsou ovšem zároveň dle něj dosti spojená, jelikož se v roce 1989 „navazovalo“ na připomínku roku 1939.

Hlavní problém nevidí v tom, že by se nyní události z listopadu 1939 připomínaly nedostatečně. „Horší je to u spoluobčanů a jejich historické paměti. Jednou z tragických událostí je srpen 1968 a podle reakcí velké části naší populace, jako kdyby se to nestalo. Fandí těm, kteří nás tenkrát zotročili a chtěli by zotročovat národy i dnes,“ upozornil. Dění roku 1939 se tak dle něj sice pozornosti dostává, otázkou však je, „jakou má paměť české obyvatelstvo“.

Při připomínce tehdejšího dění za německé nacistické okupace by se podle historika v souvislosti s dneškem a s ruskou invazí na Ukrajině dalo poukázat na důležitost toho, že „se nemá ustupovat zlu“. „To barbarství okupantů je stejné. S jakou arogancí vraždí a znásilňují ruští vojáci, tak se arogantně chovali i nacisté jako okupanti. Už jen to, že zavřeli vysoké školy a jednomu národu upřeli – několik generacím – vysokoškolské studium. 15 tisíc studentů nemohlo pokračovat ve studiu na vysoké škole a šest dalších ročníků nemohlo být naplněno. To lze považovat za genocidní akt okupantů, protože národu upírali právo na vzdělání.“

Kromě odboje podle historika vyjadřovala svůj odpor vůči německé okupaci i česká občanská společnost. Zmínil, že se angažovala zejména při společenských akcích, jakými byly například národní poutě či třeba převoz ostatků Karla Hynka Máchy. „Byly to masové akce tichého vzdoru. Samozřejmě to okupanty iritovalo. Takže když se blížil 28. říjen, který se už oficiálně neměl slavit, a přesto v Praze byly masové demonstrace, to nacisty pobouřilo. Proto ty jejich reakce,“ řekl, co předcházelo listopadovým událostem. Zdůraznil, že v tehdejší době byly postřeleny či zraněny desítky lidí.

Srovnání s rokem 1939 pro brutalitu, s jakou němečtí nacisté zasáhli proti české společnosti, dle historika má v našich dějinách dění v roce 1969, kdy komunistický režim reagoval na nesouhlas s okupací vojsky Varšavské smlouvy. Právě také toto komunistické potlačení demonstrací si vyžádalo několik civilních obětí.  

Potlačení demonstrací v roce 1939 mělo dle Marka vést především k tomu, že se lidé začali bát aktivně angažovat v odboji, a jako v dalších zemích v Evropě se do odbojových skupin s vědomím možných následků zapojovali již jen ti nejstatečnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…