Hitler, šoustání, Klausovo pero... Zeman s knížetem na Nově řešili "kauzy"

23.01.2013 21:45

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se utkali ve středu již v druhé debatě. Duel prezidentských „finalistů“ s názvem Cesta na Hrad tentokrát přinesla TV Nova. Probírala se však nejvíc jen povrchní témata, což v závěru ironicky podotkl i Zeman.

Hitler, šoustání, Klausovo pero... Zeman s knížetem na Nově řešili "kauzy"
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Oba kandidáti mají ani ne dva dny před otevřením volebních místností napilno. Do televizního studia Novy přijeli prakticky přímo z divadla Minor, kde v přímém přenosu odpovídali na dotazy posluchačů Radiožurnálu i přítomných diváků. Nova však na rozdíl od ČT, Primy i rozhlasu zvolila variantu bez diváků ve studiu. Pozvali však některé jejich podporovatele.

Karla Schwarzenberga ve studiu podporovala třeba herečka Jitka Čvančarová nebo profesor Jiří Zlatuška, kterého několikrát moderátorka Markéta Fialová usměrňovala. Neustále se totiž vracel k tématům, která byla podle Fialové mnohokrát prodiskutována. Miloše Zeman přišel podpořit zpěvák Daniel Hůlka či exministr Jiří Rusnok.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Pokud však diváci očekávali vážnou diskusi o zásadních politických tématech, museli být velmi zklamáni. Po většinu času se totiž přetřásaly věci, jež byly předmětem diskuse už nesčetněkrát. Sám Zeman v závěru Nově ironicky poděkoval za to, že v pro duel připravila opravdu „zásadní“ témata.

Jediným z těch bez nadsázky důležitých byla prezidentská amnestie Václava Klause. Schwarzenberg řekl, že je těžko představitelné, aby byla zpětně soudem zneplatněna, ale doufá, že je to realizovatelné. „Někteří ve vězení přes zimu docela rádi pobývali. Zrušení by bylo zajímavé a dobré rozhodnutí,“ uvedl.

Klaus podle Zemana jednal protiústavně

„Vláda není razítkovací polštářek, aby měla schválit všechno, aniž by to projednávala. Návrh na soudní zneplatnění amnestie vítám. Domnívám se, že Václav Klaus jednal protiústavně, zejména v článku dvě. Lišíme se v tom, že Karel Schwarzenberg, byť omezeně, považuje amnestii za užitečnou,“ reagoval Zeman.

Kníže vysvětloval, proč nedávno Zemana s Klausem označil za blízké spojence. „Jsou v politice stejně dlouho, vždy se dobře snášeli. Neznamená to, že na sebe neútočili, ale zdatně předváděli divadlo před voliči. Klaus je přesvědčen, že Zeman bude lehce do růžova pokračovat v jeho politice,“ mínil předseda TOP 09.

„Opravdu si myslíte, že je Karel Schwarzenberg loutkou?“ ptala se Zemana moderátorka. „To jsem nikdy neřekl, ale ani pan Schwarzenberg nebude popírat, že je spojen s miliardářem Bakalou minimálně sponzorstvím a to nejen v prezidentské kampani. A pan Háva je známý zbrojař, o jehož spojení s Kalouskem se veřejně mluví, takže neříkám nic nového,“ konstatoval.

Média prý hledají vady hlavně na Zemanovi

Markéta Fialová se snažila opětovně otevřít věčná téma, Miroslava Šloufa. Na to Miloš Zeman reagoval stručně a jasně, tak jako již mnohokrát. Šlouf není v jeho volebním týmu, na Hrad by si ho s sebou nevzal a navíc je již dávno mimo veřejný život.

„Dost dobře nechápu úpornou snahu médií hledat na Milošovi jakoukoli vadu, a to často virtuální. I kandidáti jsou jen lidé z masa i kostí, nikdo nemůže umět všechno. Člověk se životem a zkušenostmi učí, takže jsem přesvědčen, že Miloš se v mnoha věcech použil,“ reagoval Jiří Rusnok, Zemanův někdejší ministr a nynější podporovatel. Posteskl si, že takovou pozornost novináři nevěnují i protikandidátovi.

Krátce přišla řeč i Benešovy dekrety a osobu druhého československého prezidenta, kterého kníže nepřímo označil za válečného zločince. Fialová ho vyzvala, aby zopakoval svá původní slova. Schwarzenberg sáhl do kapsy saka a svůj původní výrok poněkud krkolomně přečetl.

Podle válečného hrdiny se kníže jen vymlouvá

Slova o neplatnosti dekretů prezidenta Beneše zdůvodnil tím, že si prý spletl právnické pojmy. Podle slov válečného veterána Alexandra Beera, jehož reakci měla televize připravenou, se kníže nyní jen vymlouvá. „V takových věcech se vysoce vzdělaný člověk nemůže mýlit,“ konstatoval brigádní generál v prohlášení pro TV Nova.

Vedle jiného byla řeč i o známé epizodě prezidenta Klause s chilským perem, kterou moderátorka připomněla v souvislosti s tím, zda jsou oba kandidáti dostatečně připraveni Českou republiku reprezentovat v zahraničí. V reportáži připomněli jak některé peprné výroky obou kandidátů, tak i jejich údajná faux paus v zahraničí.

Berlusconiho šoustání, Hitler i Klausovo chilské pero…

Na ministra zahraniční vytáhli jeho někdejší výrok o tom, že italský premiér Berlusconi „prošoustal“ čas, kdy měl šanci provést reformy. „Berlusconi to považoval za uznání,“ řekl k tomu Schwarzenberg.

„Vy jste zase v Izraeli pro tisk srovnal Jásira Arafata s Hitlerem,“ obrátila se Markéta Fialová k Zemanovi. „Ten výrok nepokládám za faux pas, nadále jsem přesvědčen, že ten byl pravdivý. Jásir Arafat byl terorista, nikdy neměl dostat Nobelovu cenu míru a pomoc, která plynula Palestincům od EU, většinou končila na soukromých účtech jeho ženy,“  potvrdil svůj názor Miloš Zeman.

Několik minut se navíc kandidáti věnovali i sporu o to, zda ve středověku bylo uzákoněno právo první noci pro vyšší šlechtu či nikoli. Později zase moderátorka naléhala na Zemana s dotazem, proč jeho manželka Ivana tají, kde pracuje.

Výkony obou kandidátů na webu televize hodnotili diváci v anketě. Zvítězil v ní Miloš Zeman s výsledkem 50 % hlasů, Karel Schwarzenberg obdržel 46 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…