Hlasování skončilo. Čekání na výsledky začíná

26.10.2013 14:00

Hlasování v předčasných volbách do sněmovny ve čtrnáct hodin skončilo. Lidé rozhodli o tom, zda i v dolní komoře získá většinu levice a bude se tak moci ujmout vlády. Známo by to mělo být do večera, kdy má být jasná drtivá většina výsledků.

Hlasování skončilo. Čekání na výsledky začíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Levicové strany od Klause určitě hlas čekat nemohou

V jednom z plzeňských okrsků bude hlasování pokračovat do půl třetí. Místnost totiž byla otevřena o půl hodiny později. Volební účast se podle informací od volebních komisařů z různých míst republiky pohybovala nejčastěji mezi 50 a 60 procenty. V některých pražských okrscích přesáhla 70 procent, v některých částech Plzeňského kraje ale byla méně než poloviční.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB: Sčítání hlasů minutu po minutě

ČSSD v poslední době ztrácí

Za favorita voleb byla dlouhodobě považována ČSSD, podle posledních průzkumů ale ztrácela voličskou podporu. Neměla tak podle expertů jisté, že očekávané vítězství dokáže zúročit sestavením funkční vlády s dostatečnou podporou ve sněmovně. Před třemi lety se to ČSSD nepovedlo. Nyní bude nejspíš záležet na tom, kteří z jejích potenciálních a programově blízkých partnerů se do sněmovny dostanou.

Místo v dolní komoře si zřejmě bezpečně udrží KSČM, která má ze stran nejvěrnější voliče, avšak prakticky nulový koaliční potenciál. Mohla by být oporou případné menšinové vládě ČSSD, která by mohla získat podporu také u SPOZ, pokud se do sněmovny dostane, a u KDU-ČSL, pokud by se mezi sněmovní strany vrátila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…