Hlavní hygienik končí: buď odstoupí, nebo bude odvolán

14.03.2012 15:37

Nad hlavním hygienikem Michaelem Vítem spadla klec. Nyní mu dal ministr zdravotnictví Leoš Heger dvě možnosti: buď sám odstoupí, nebo bude odvolán. Víta stíhá policie kvůli zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku.

Hlavní hygienik končí: buď odstoupí, nebo bude odvolán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

„V tomto případě nelze upřednostnit tezi o presumpci neviny v případě významných funkcionářů,“ vyjádřil se k případu Leoš Heger pro ČTK. K jeho odvolání se přiklání i ČSSD. Bohuslav Sobotka tvrdí, že takto vysoce postavený státní úředník byl neměl vykonávat funkci ve chvíli, kdy je obviněn.

O odvolání jednal Heger s premiérem Petrem Nečasem. Jasné stanovisko by mělo být známo do příštího zasedání vlády. Hygienické služby by se bez Víta obešly. Jeho funkci by dočasně zastával jeho zástupce.

Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít vinu odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…