Hlavní téma jaderného summitu v USA zastínil návrh čínského prezidenta. A to...

01.04.2016 17:56

Prezident Barack Obama si pozval více než padesát světových vůdců, aby spolu projednali na mezinárodním summitu otázku jaderných zbraní. Hlavní téma setkání však zcela zastínila návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který oznámil, že Čína podepíše s USA dohodu o klimatu. Informují The New York Times.

Hlavní téma jaderného summitu v USA zastínil návrh čínského prezidenta. A to...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V USA se na pozvání Baracka Obamy konal jaderný summit, na kterém americký prezident chtěl opět prosadit konec jaderných zbraní. Nejvíce pozornosti si však získalo setkání lídrů USA a Číny, kteří oznámili společný postup v boji s klimatickými změnami.

Následně se však Si Ťin-pching s Barackem Obamou jali probírat současnou situaci v Jihočínském moři, kdy Obama tvrdí, že Čína porušila svůj slib, že nebude dále militarizovat Spratlyovy ostrovy.

„Jako Čína a mnoho dalších zemí mají USA značné zájmy v asijsko-pacifickém regionu,“ řekl Obama čínskému prezidentovi. „Naše dvě země mají určité neshody a rozepře,“ odpověděl mu Si, který apeloval hlavně na to, aby se v budoucnu předcházelo nedorozuměním a vzájemně se obě strany respektovaly.

Mnohem lépe se lídrům obou velmocí diskutovalo o „jaderné hrozbě, kterou představuje Severní Korea“, a Čína podpořila nové sankce ze strany OSN vůči severokorejské vládě.

Celé setkání se však neslo v duchu toho, že se jej neúčastnil ruský prezident Vladimir Putin, přičemž Rusko je jednou ze zemí s největšími zásobami jaderných zbraní na světě. Zároveň se také objevily obavy, že by se k některým jaderným zbraním mohli dostat i teroristé z Islámského státu, což je myšlenka, jež spatřila světlo světa po teroristických útocích v Bruselu. Belgie je totiž jednou ze zemí, kde má USA uschovaný jaderný arzenál.

Obama tak věnoval část setkání přímo boji s Islámským státem. Kromě Si Ťin-pchinga byl francouzský prezident Francois Hollande jediným lídrem, se kterým se Obama sešel mezi čtyřma očima. Pochválil jej mimo jiné za „podněcování evropské komunity“ v boji proti terorismu. Odmítl se však sejít s tureckým prezidentem Erdoganem, což mnozí vzali jako nesouhlas s tureckou politikou.

Přestože se na jednání neobjevil Vladimir Putin, Obama připomněl, že Rusko spolupracuje s USA v jaderné politice, a zdůraznil jeho roli při dojednávání íránské jaderné dohody.

Došlo však k jedné přelomové dohodě, kterou podepsalo 102 národů. Jde o zpřísnění bezpečnostních opatření u jaderných materiálů, protože podle mnohých byla předchozí dohoda z roku 1987 nedostačující.

USA zároveň zveřejnily, že za posledních 20 let se jim podařilo snížit zásoby obohaceného uranu na 585,6 tuny z původních 740,7 tuny z roku 1996. Poprvé za posledních patnáct let tak USA otevřeně informovaly o svých jaderných zásobách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…