Hledá na Ukrajině mrtvá těla vojáků a o Sobotkových slovech říká, že jsou urážlivá

09.10.2014 16:20

Válečné dění na Ukrajině s sebou nese i pátrání po padlých ukrajinských vojácích. Server Aktuálně.cz hovořil s koordinátorem pátrací akce Jaroslavem Tynčenkem. Hrůzostrašnou práci organizuje v okolí Doněcku a Luhansku. Serveru popsal pocity Ukrajinců, když slyší slova našeho premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), apelujícího na smíření s Moskvou. „Pro Ukrajince je to přinejmenším velmi urážlivé,“ říká.

Hledá na Ukrajině mrtvá těla vojáků a o Sobotkových slovech říká, že jsou urážlivá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s Kristem na hřbitově

„Padlé Ukrajince nacházíme v polích, vedle jejich zničené bojové techniky… Anebo v mohylách, pokud se nad nimi vesničané smilovali a alespoň trochu důstojně je pohřbili. Určitě nemusím zabíhat do detailů při líčení nálezů vojáků, kteří v těch polích leží bůhvíkolik dní," popisuje Tynčenko.

„Normálně jsem zástupcem ředitele Národního vojensko-historického ústavu v Kyjevě. Válka nicméně mění věci, lidské osudy, ale i to, co budete anebo chcete dělat. Takže teď po uzavření – jakkoliv křehkého a narušovaného – příměří s Ruskem koordinuji tu nejsmutnější práci, jakou jsem v životě kdy dělal: Hledáme padlé ukrajinské vojáky, abychom je mohli důstojně pohřbít v místech, kde žili anebo vyrůstali,“ odhaluje svůj úděl.

Odhady padlých ukrajinských vojáků mezi vesnicemi, kde se u Luhansku a Doněcku bojovalo, je prý okolo třinácti set. „Většina z těchto padlých byla už – podle toho, jak to boje umožňovaly – odvezena a pohřbena doma. My hledáme asi tak tři sta vojáků v místech nejtvrdších střetů,“ dodává pro Aktuálně.cz Tynčenko.

„Ti nebozí chlapci nemají zpravidla žádné dokumenty ani jiné předměty, podle nichž bychom je mohli identifikovat, většinou tedy nacházíme bezejmenné, neznámé vojáky,“ popisuje smutnou práci koordinátor a dodává, že vždy se zkoumá jejich DNA, takže se dříve či později dostanou ke svým rodinám.

Učíme se žít bez Ruska, ale i bez Evropy

Původním povoláním zástupce ředitele Národního vojensko-historického ústavu v Kyjevě se také pozastavil nad výroky premiéra Bohuslava Sobotky. Serveru Aktuálně.cz položil otázky, na které nečekal odpověď. „Co se to v Česku děje? Proč váš premiér dost aktivně vyzývá Ukrajinu, aby se smířila s Moskvou? Na Ukrajině jsou jeho apely dost citlivě chápány. Proč nám předpovídá brzkou ekonomickou smrt, jestli se nesmíříme s Ruskem? Pro Ukrajince je to přinejmenším velmi urážlivé. Postoje vašeho premiéra svědčí podle všeho zejména o tom, že mnozí Češi nevidí žádný rozdíl mezi Ruskem a Ukrajinou,“ míní Tynčenko.

„Možná to poněkud zjednodušuji, ale tak to prostě z Ukrajiny vidíme. Věřte tomu, že se každý den učíme žít bez Ruska, ale i bez Evropy, jejíž státy nechávají Ukrajinu i s jejími problémy napospas osudu,“ vyjádřil své pocity Tynčenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…