Hned první e-aukce na stavební práce ušetřila Černošickým skoro 7 milionů

15.02.2012 17:12

Město Černošice překonalo další milník. Po aukcích na mobily, pojištění, svoz odpadu, elektřinu a plyn poprvé využilo elektronickou aukci i pro výběr stavební firmy na první projekt tohoto roku - rekonstrukci Komenského ulice, jedné z nejdůležitějších ve městě.

Hned první e-aukce na stavební práce ušetřila Černošickým skoro 7 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pro Černošice šlo mimo jiné také o důležitou zkoušku. „Funguje to, je to transparentní, a také i napínavé,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz svoje zkušenosti s e-aukcemi, které pořádá prakticky od první chvíle na radnici, starosta Kořínek.

Filip Kořínek seděl v zastupitelstvu čtyři roky jako opoziční zastupitel, pak se svými Věcmi černošickými masivně vyhrál volby a od podzimu 2010 sedí na radnici jako první muž.

„Bývalé vedení nemělo moc zájem snižovat náklady,“ říká diplomaticky s tím, že on se pustil naopak do e-aukcí, které zmíněné náklady snižují až dramaticky, prakticky hned po svém nástupu. „První e-aukce, ta byla na jaře 2011 a šlo o mobily, ušetřili jsme skoro milion,“ vzpomíná.

Veřejnou zakázku na rekonstrukci ulici Komenského, která se soutěžila nyní, kde byla původně odhadovaná hodnota zakázky 15,31 milionů korun, se podařilo díky dobře připravenému zadávacímu řízení a následné elektronické aukci snížit až na 8,56 milionů korun. Dosažená úspora tak činí přes 44 procent z původní hodnoty zakázky dle projektového rozpočtu, což představuje celých 6,75 milionů korun.

Pro město šlo o důležitou zkoušku na začátku významného tříletého projektu. V září loňského roku totiž černošické zastupitelstvo rozhodlo o zvýšení místní daně z nemovitosti o 150 procent a následně schválilo návrh, aby dodatečný výnos z daně byl vyčleněn na splátky masivního úvěru. Černošice dlouhodobě trápí místní komunikace, které jsou ve čtvrtině města buď v havarijním stavu, nebo se dokonce stále jezdí po blátivých cestách plných děr.

Inspirujeme další, tvrdí Černošice

Starosta Filip Kořínek vysvětluje: „Vyjde nám lépe městskou infrastrukturu za současných výhodných podmínek dobudovat ve zrychleném tempu s pomocí úvěru, než ji nechat dále chátrat a řešit problémy, které to přináší, ještě třeba dvacet let.“

Ještě letos tak připravují Černošice rekonstrukci či výstavbu zhruba 6 kilometrů komunikací ve 20 ulicích či jejich úsecích v celkové hodnotě přes 30 milionů korun. V dalších dvou letech má přijít na řadu dalších cca 10-11 km místních komunikací. „Po úspěšné aukci na Komenského ulici už není žádných pochyb, že opět použijeme elektronické aukce,“ dodává Kořínek. „V plánu máme také v nejbližší době e-aukce na pevné připojení a internet, tam se také určitě hodně ušetří,“ doufá starosta.

Aukci předcházela celodenní práce hodnotící komise, která nabídky zkontrolovala, než je posunula do dalšího kroku, kde se již soutěží pouze o nejnižší cenu. Formální a kvalifikační podmínky splnilo 14 firem, tři nabídky musely být vyřazeny. Nabídnuté ceny v této chvíli sahaly od 10,1 až do 15,2 milionů korun. V samotné elektronické aukci pak cena spadla po velkém boji za necelou hodinu až na konečných 8,56 milionu korun. Soutěže se zúčastnila i řada z největších českých stavebních firem. Vítězem se po adrenalinovém finiši aukce stala společnost Strabag a.s.

„Zadávací řízení jsme si připravovali sami. Elektronickou aukci nám zajistila ve svém systému již potřetí společnost eCENTRe,“ odkrývá pozadí starosta Kořínek s tím, že úspěšné černošické elektronické aukce inspirují i okolní obce: „Byli se tu podívat z Dobřichovic i z Dolních Břežan,“ prozradil starosta.

Na rekonstrukci Komenského ulice získaly Černošice evropskou dotaci z Regionální operačního programu Střední Čechy, která činí 72,5 procent tzv. způsobilých nákladů. Čistá úspora města bude vzhledem ke způsobu výpočtu dotace činit nejméně 3 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…