Hnusný jako ruština. Megaloman Putin... „Proč nejste na frontě?“ Ticho. Mezi ukrajinskými uprchlíky v Rumunsku

13.01.2024 5:00 | Reportáž

"Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva! Musíte nás ale podporovat, jinak to nezvládneme," sdělil nám Boris z Oděsy a vysomroval cigaretu. Ohledně služby v armádě ztratil najednou řeč. Byli jsme na Rumunské riviéře, převážně ve městě Constanta, kde také žijí uprchlíci z Ukrajiny.

Hnusný jako ruština. Megaloman Putin... „Proč nejste na frontě?“ Ticho. Mezi ukrajinskými uprchlíky v Rumunsku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Výletní místo Mangalia nedaleko hranic s Bulharskem

"Fuj. Máme takovou průpovídku. Když je něco ošklivé, říkáme, to je hnusný jako ruština," reaguje Florentin, majitel hostelu v Constatně, když mu nabídnu, že můžeme hovořit i rusky. Zůstáváme tedy u angličtiny. Byli jsme na rumunském pobřeží Černého moře, kde ruská invaze na Ukrajinu také nedá mnoha lidem spát.

Blbí Rusové a Moldavané

Šestačtyřicetý Florentin vytvořil pětipokojový hostel z jednoho bytu ve třetím patře pětipodlažního paneláku. Když vám nevadí, že nemáte pokoj s koupelnou, ušetříte. "Putin je strašný megaloman. Rusové to mají bohužel v krvi. Nicméně válka na Ukrajině dopadá pro Ukrajince špatně, takže už jsem přemýšlel, kam poputuju, jestli se Rusové nezastaví. Do Albánie? Nevím," dává najevo otevřeně své obavy s tím, že mnoho ukrajinských uprchlíků ubytovával. Prý byli skromní a chovali se spořádaně.

Je dost hrdý na malý ekonomický zázrak v zemi na Dunaji. Vždyť rumunská ekonomika patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii a v březnu vstoupí země do Schengenského prostoru, byť s omezením na pozemních hranicích. Z řeči vyplyne, že je rumunským patriotem a zároveň antikomunistou.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57779 lidí
"Kde jsme mohli být, nebýt komunistického bloku. Ostatně Československo z něj bylo nejvyspělejší. Dnes jste mohli být ve stejné pozici jako třeba Belgie. Proto nemám s komunisty žádné slitování a nedokážu pochopit, když někdo cítí nostalgii po starých časech a říká, že tehdy bylo líp. Nikdo, kdo zde nežil, si nedokáže představit, jak tady bylo za Ceausesca," přemítá a dodá: "Rusové se hodně ohlížejí dozadu, jací byli borci za Sovětského svazu, ale obyčejní lidé tehdy jen živořili. To stejné Moldavané. Kdyby se dali dohromady s Rumunskem, tak by to bylo podobné jako sjednocení Německa a začali by prosperovat. Jsou to blbci."

Procházka po rumunské riviéře

Kousek od vlakového nádraží stojí autobusové a zrovna každý den v sedm večer tam staví autobus, který jezdí na trase z Oděsy do Istanbulu. Řidič vysvětluje, že tady vždy pár lidí vystupuje, takže pár volných míst má. Nedaleko autobusáku u bufetu postává chlapík a somruje cigaretu. Jmenuje se Boris a pochází taky z největšího ukrajinského přístavu. "Však my těm Rusákům nakonec ukážeme. Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva! Musíte nás ale podporovat, jinak to nezvládneme," ujišťuje. Když mu řeknu, že to vidím bledě a optám se, proč není na frontě, podívá se na mě podezřívavě jako na agenta z Lubjanky a hovor utne.

V Constantě je po sezóně zhruba stejně málo lidí, jako bylo kolem Pražského hradu v době covidové pandemie. Secesní budovu kasina na nábřeží, místní pamětihodnost ze začátku dvacátého století, už téměř opravili. Na pobřeží až za letovisko Mamaia se procházejí malé hloučky lidí, někteří mluví rusky.

Osamocená dívka hledá v písku mušle. Alina pracovala v Charkově jako barmanka poblíž náměstí Svobody a zažila, když tam demonstranti za jednotnou Ukrajinu strhli monumentální sochu Lenina. Utekla před válkou. Rodiče už nemá, sourozence také ne. "Obávám se, že se to na Ukrajině už nikdy nevrátí do stavu před rokem 2014. Zatím se nemám moc kam vracet, takže čekám na sezónu, kdy bude práce dostatek. Barmanka se tady neztratí," podotýká s tím, že už se asi domů nevrátí. Bývalý život prý nechala za sebou.

Na co jsou Češi hákliví

V Hostelu Florentin má každý host k dispozici čtyřiadvacetistránkový elaborát o Rumunsku a potažmo celé východní Evropě. Florentin ho vytvořil proto, aby se cizinci dozvěděli něco více o jeho zemi a poupravili si vlastní, často dosti zkreslené, představy. "Ne všichni slovansky hovořící lidé jsou Rusové. Bulharština není ruština. Musím to zde uvést, protože se mě na to ptali lidé z USA. Pravda je, že slovanské jazyky jsou příbuzné, ale ne stejné," píše se tam třeba. Když jsem se tomu zasmál, Florentin mi sdělil, že musel některým návštěvníkům vysvětlovat i mnohem větší banality.

Ostatně v jeho aktech je i pár řádků o Češích: "Čechům zní velmi urážlivě, když je tady někdo nazývá 'východňáry'. Připomenou, že žijí ve střední Evropě a mají průměrný plat kolem 1400, zatímco Rumuni jen 700 až 800 euro. Nicméně zapomínají, že s růstem mezd jim narostly i ceny. Nájemné až trojnásobně podražilo, takže možnost opatřit si bydlení je v Rumunsku mnohem vyšší než v Česku."

Rumunská riviéra, což zní dost okázale, je dnes směsí starých hotelů ve stylu socialistického realismu, tedy "sorely", a nových moderních budov. Po sezóně, bez lidských mas, je dobře vidět všechny jejich kazy na kráse a nepořádek okolo. Převážně starší ročníky si vzpomenou na místa jako Mamaia nebo Mangalia, kam se vedle vyhlášeného bulharského letoviska Zlaté Písky jezdilo za bývalého režimu k Černému moři masově na rekreaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak je možné, že ekonomičtí migranti z UA nebojují za komediálního židovského skrčka z UA ????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 13.01.2024 12:00:49
Vysvětlit, ale hned !!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…