Honění úředníčků a absurdní obvinění. Hudeček se v televizi pustil do policie kvůli Opencard

24.02.2014 19:27

V kauze Opencard potrestal pražský městský soud pět bývalých úředníků pražského magistrátu z časů primátora Pavla Béma – dostali podmíněné tresty od jednoho roku do tří let a někteří i pokuty, ta nejvyšší činí dva miliony korun. „Výsledek respektuju. Mé obvinění je ale absurdní,“ reagoval na rozsudek pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Honění úředníčků a absurdní obvinění. Hudeček se v televizi pustil do policie kvůli Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Přijde mi to celé jako takové honění úředníčků, místo aby se řešili strůjci této kauzy a zadavatelé této zakázky,“ kritizoval Hudeček postup policie a poukázal na éru exprimátora Pavla Béma a ODS, kteří dle jeho slov vše odstartovali, a proto i sami měli nést následky.

Sám Hudeček ale také čelí obvinění z pozdější fáze této kauzy, a to konkrétně ze zvýhodnění firmy Haguess a nevýhodných podmínkách pro Prahu. Své obvinění však primátor považuje za absurdní.

„Zdědili jsme projekt, v němž hrozilo, že za měsíc a půl skončí platnost všech těch plastových kartiček. Abychom tomu zabránili, udělali jsme politické rozhodnutí a prodloužili smlouvu s Haguess, protože tato firma jako jediná měla projekt Opencard v duševním vlastnictví,“ vysvětloval s tím, že nic jiného se dělat ani nedalo.

Fakt, že nebylo možné vypsat výběrové řízení, je tak podle Hudečka vina předchozího vedení, které dopustilo, aby Opencard vlastnila pouze jedna společnost. „Já mám pocit, že probíhá takové to: ‚Chyť ho, pokud to dokážeš‘. A chytají se úplně všichni, policie už vůbec nerozlišuje, o jaký problém se vlastně jedná,“ zlobil se primátor.

Policie by měla řešit hlavně vznik kauzy

Ocenil by prý, kdyby se policie konečně začala věnovat tomu, jakým způsobem celá kauza vůbec vznikla. „Dva měsíce poté, co převezmete vedení a snažíte se jen dokončit projekt, policie přijde s nějakým obviněním, to je prostě nesmysl,“ dodával rozhořčeně.

Opencard podle jeho názoru funguje v mnoha městech Evropy a úspěšně, přestože již existují modernější systémy. „Lidé si na ni už zvykli a smysl má. Co ale smysl nemá, je utrácet za ni tolik peněz. Jsou to vyhozené peníze,“ míní Hudeček. Pokud se prý vezme v potaz, že celý projekt nemusel stát město ani korunu, protože ho mohl zajistit soukromý subjekt, zbytečně se vyhodila do vzduchu miliarda a půl korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …