Honzejk: Z českých voleb se raduje Kreml

26.10.2017 11:14

Podle komentátora Petra Honzejka, jenž zveřejnil svůj příspěvek na serveru iHNed.cz, volby potvrdily, že se naladění české společnosti nepozorovaně posouvá směrem, který rozhodně není proti mysli stratégům v Kremlu.

Honzejk: Z českých voleb se raduje Kreml
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Honzejk ve svém komentáři zkonstatoval, že uspěly otevřeně proruské partaje. Zcela vážně se také probírá možnost vystoupení a existuje tendence k autoritářskému řízení. „Jeden ze základních principů hybridního konfliktu vedeného Ruskem spočívá v tom, strčit protivníka na konci do jámy, kterou si sám vykoupal a postavil se na její okraj,“ poznamenal Honzejk a zkonstatoval, že takto výstižně to píše BIS. 

Právě na jeji výroční zprávu se Honzejk odvolává, kdy si všímá i toho, že ve zprávě se píše, že Rusko Vladimira Putina vede proti naší zemi hybridní kampaň. „Nepíše tam ale už to, co je stále zjevnější: V tomto konfliktu prohráváme na celé čáře. Ukázaly to bohužel i sněmovní volby. Ne že by byly přímo ovlivněny, ale posunuly nás zase o kousek dál směrem, který Kremlu vyhovuje,“ sdělil Honzejk.

Původní text ZDE

Podle jeho slov do Sněmovny poslali čeští voliči ve větší míře uskupení, které více či méně otevřené hájí ruské zájmy – komunisty či SPD Tomio Okamury. 

„Jenže tím se samozřejmě aktuální tuzemské zdroje kremelské radosti nevyčerpávají. Prezident Miloš Zeman se dal slyšet, že by neměl vůbec nic proti tomu, kdyby otevřeně proruské partaje − SPD Tomia Okamury a KSČM – zasedly ve vládě. Není těžké si představit, jaký azimut by asi zahraniční politika takové vlády mohla nabrat. Zvláště když pravděpodobný budoucí premiér Andrej Babiš také nepatří zrovna mezi principiální odpůrce Putinovy politiky,“ zmínil Honzejk.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš úspěšně sestavil vládu, která dostane důvěru?

82%
hlasovalo: 25405 lidí

Celá česká veřejná debata se podle Honzejka proměnila přesně tak, jak to vyhovuje ruským zájmům. „To, co jsme považovali za nezrušitelné jistoty, tedy příslušnost k Západu (EU, NATO), je zpochybněno. Česká veřejnost je k evropské integraci nejnepřátelštější ze všech středoevropských zemí. Zcela vážně se diskutuje možnost referenda o vystoupení z unie. Radikálně protievropské proudy najdeme i v demokratických stranách,“ podotkl.

Závěrem dodal, že metody vedení hybridního konfliktu jsou mnohem jemnější − tu postrčit, tam znejistit, tu podpořit legitimní obavu, tam zveličit hrozbu… „A funguje to. Hybridní konflikt nejsou jen zelení mužíci pobíhající po Krymu, hlavní bojiště je v myslích lidí. A bylo by dobré si přiznat, že se naladění české společnosti nepozorovaně posunulo směrem, který Rusku velmi vyhovuje. Což se nám velmi lehce může vymstít,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…