Hoří, má Angelinko. Tentokrát uprchlíky rozčílilo jídlo

16.02.2017 11:45

Migranti z Afriky a zemí Blízkého východu v sousedním Německu až příliš často dokazují, že jejich integrace bude tvrdý oříšek. Naposledy jeden z nich zapálil uprchlické centrum kvůli příliš malým porcím jídla a jeho vydávání v „nesprávnou dobu“.

Hoří, má Angelinko. Tentokrát uprchlíky rozčílilo jídlo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Autobusy je rozvezou do center pro uprchlíky po celé Francii

Německo v uplynulých měsících zaznamenalo hned několik žhářských útoků na uprchlická centra, ale málokdy se stane, že by pachateli byli jejich samotní obyvatelé. Tedy inženýři a programátoři ze Sýrie, kteří se již nemohou dočkat, až se uplatní na německém pracovním trhu a při následném odvodu daní tak aspoň částečně své nové zemi vrátí její velkorysost. Tento týden se tak nicméně stalo v táboře pro 130 lidí, který byl zřízen v Düsseldorfu.

Obrovský požár, který zachvátil celou rozlehlou halu, přitom vznikl ze zcela malicherných příčin a o jeho pachatelích vypovídá více, než by si asi sami přáli. Jak uvádí deník Bild, šestadvacetiletý marocký migrant Mohammed B., který se původně vydával za Syřana, „vyhecoval“ svého stejně starého marockého spolubydlícího k založení požáru. Hlavní iniciátor žhářského činu byl nespokojený s vydáváním jídla v době ramadánu a zvolil skutečně velmi osobitou formu protestu.

Celý text v němčině je ZDE

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Nespokojenost s vydáváním a velikostmi porcí jídla dalo vzniknout osmičlenné „revoluční“ skupině migrantů, v jejichž čele stál právě Mohammed B. Ještě před samotnou událostí rozčílení muslimové vyhrožovali vedení uprchlického tábora, že sáhnou k radikálním krokům. A tak se také nakonec stalo. Rovněž šestadvacetiletý Maročan polil svoji matraci hořlavinou a zapálil ji. Oheň se brzy rozšířil do všech částí haly a učinil ji neobyvatelnou.

Vyšetřovatelé vůdce vzbouřenců popsali médiím jako dominantní osobnost, která měla na své komplice značný vliv. Svému spolubydlícímu údajně těsně před založením požáru řekl, že „to musí udělat, aby dosáhli svého cíle“. Podle vyšetřovatelů si Mohammed B. patrně opravdu myslel, že vedení tábora splní jeho požadavky, mezi které mimo jiné patřilo také zajištění větších porcí jídla a kvalitnějšího ubytování.

Pachatelé předpokládali, že po zničení stávající haly úřady bez váhání přistoupí k postavení nového uprchlického centra. Tak se také patrně stane, protože 130 jeho obyvatel nemá kde složit hlavu a přeplněny jsou i všechny blízké tábory. Solidární němečtí daňoví poplatníci tak budou muset opět hlouběji sáhnout do svých kapes. Celková škoda na majetku dosáhla podle deníku Bild deset milionů eur a výstavba nového ubytování se bude pohybovat na podobné finanční hladině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…