Horníci v Ostravě budou demonstrovat za zachování pracovních míst

17.09.2013 6:22

Horníci se dnes v Ostravě vydají na protestní pochod a demonstraci za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Sejdou se před 15:00 na parkovišti u stadionu Bazaly, odkud se po Bohumínské, Českobratrské a Sokolské ulici vydají na Prokešovo náměstí, kde demonstrace bude pokračovat proslovy. Odboráři očekávají silnou účast, například ze šachet v ostravsko-karvinském revíru má přijet 20 autobusů.

Horníci v Ostravě budou demonstrovat za zachování pracovních míst
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

"Jenom ze šachet by to mělo být 1000 lidí. Když ještě připočtu kolegy z Mostecké uhelné, ostatní odborové svazy a občany, počítám, že Prokešovo náměstí zaplníme," řekl ČTK předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Demonstrace je podle něj způsob, jak mohou zaměstnanci projevit svoji vůli. "Je to legální a normální cesta, jak zaměstnanci a občané řeknou, že tady něco není v pořádku. Zaměstnavatel i vlastník by měli vnímat, že už je to za hranicí únosnosti a že je třeba to řešit," řekl odborový předák.

Na náměstí donedávna sídlilo vedení těžební společnosti OKD. Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím ale letos těžební firma dělá řadu úspor a jednou z nich bylo přestěhování ředitelství na důl Darkov v Karviné. Firma také propustila 250 administrativních pracovníků, postupné snižuje počet pracovníků dodavatelských firem z 4200 na 2500 a připravuje prodej nebo útlum dolu Paskov. Odboráři se více než rok nemohou s vedením OKD shodnout na nové kolektivní smlouvě.

OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…