Čtvrt miliardy z EU zlepší cestování a služby v Moravskoslezském kraji

08.09.2013 16:50

Evropská dotace bezmála čtvrt miliardy korun zlepší cestování a služby v Moravskoslezském kraji.

Čtvrt miliardy z EU zlepší cestování a služby v Moravskoslezském kraji
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Nová silnice propojí Pavlovovu s Plzeňskou ulicí v Ostravě. Vznikne cyklostezka z Oder do Klokočůvku. V Opavě vyroste nová tělocvična. Rekonstrukcí projdou prostory gynekologicko-porodního oddělení nemocnice v Karviné-Ráji. Dotace zkvalitní také služby v cestovním ruchu. Regionální rada Moravskoslezsko dnes na tyto a další projekty schválila evropskou dotaci v součtu 235 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.    

„Čtrnáct aktuálně podpořených projektů přinese lidem užitek v mnoha oblastech běžného života hned na několika místech napříč naším krajem. Jsme navíc o velký krok dál v čerpání evropských peněz, financování projektů je i díky tomu plynulé a také dostatečně rychlé,“ zdůrazňuje Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Nejvíce peněz si vyžádá propojení Pavlovovy a Plzeňské ulice v městské části Ostrava-Jih. Výstavba komunikace a zastávek MHD zlepší podmínky silniční, městské hromadné a pěší dopravy. Doprava se díky dotaci 82 milionů korun zklidní a bude bezpečnější.

Moravskoslezský kraj použije evropskou dotaci přes 52 milionů korun na výstavbu nové tělocvičny, která vyroste mezi zimním stadionem a plaveckým bazénem v Zámeckém okruhu v Opavě. Primárně ji využijí žáci Slezského gymnázia Opava, ale také veřejnost.

Modernizace gynekologicko-porodního oddělení v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj pojme evropskou dotaci 44 milionů korun. Stavebními úpravami vzniknou samostatné porodní boxy, modernizací projde operační sál, pokoje i lůžkové oddělení. Projekt má zvýšit kvalitu služeb a vyvolat větší zájem rodiček.

Evropská dotace přes 21 milionů korun umožní výstavbu nového úseku cyklostezky Střecha Evropy v úseku Odry-Klokočůvek. Nově vystavěné úseky odkloní cyklisty z frekventované silnice č. II/442.   

S přispěním 14 milionů korun z EU dojde také na vznik tří singletrackových tras ve Vrbně pod Pradědem, ubytovny Gorol v Jablunkově a druhou etapu výstavby zážitkového ekologického centra v Dolní Lomné. Projekty jsou součástí integrovaných plánů rozvoje území.  

Evropskou dotaci v součtu přes 13 milionů korun uplatní šest turistických oblastí na aktivity destinačního managementu a při plnění akčních plánů.

Dotace bezmála 7 milionů korun pro Koordinátor ODIS, s.r.o. na pořízení 21 elektronických informačních tabulí a informačního monitoru na 18 míst v Moravskoslezském kraji zlepší přehled cestujících o veřejné dopravě.

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění bezmála 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila přes 800 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields dotací přibližně 17,5 miliard korun.

Mgr. Michal Sobek
manažer vnější komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…