Hospodářské noviny se strachují o ČSSD: Ta strana dopadne jako ODS

25.06.2014 7:14

Vítězství sociální demokracie v předčasných volbách nebylo zrovna přesvědčivé, následovala porážka ve volbách do Evropského parlamentu, na podzim jí hrozí další prohra, tentokrát v boji o komunální a senátní křesla. ČSSD se čím dál více podobá občanské demokracii těsně předtím, než padla na politické dno. Tento názor vyslovují středeční Hospodářské noviny.

Hospodářské noviny se strachují o ČSSD: Ta strana dopadne jako ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na 7. zasedání ÚVV ČSSD

Sociální demokraty čeká unikátní referendum, ve kterém budou straníci rozhodovat o třech otázkách: Zda se mají zavést vnitrostranické primárky, jestli mají být stanoveny kvóty na počet žen na kandidátkách a zda se má omezit souběh veřejných funkcí. Podle HN ale nejde tak úplně o výsledek, jako spíše o „snahu oživit skomírající stranu a pokud možno odvrátit hrozbu, že se ČSSD vydá ve stopách ODS, která padla na politické dno a bojuje o přežití".

Svým dřívějším rivalům na pravici se prý sociální demokraté podobají víc, než by sami chtěli. Už řadu měsíců jim klesají preference a ani současné vládní angažmá není úplně podle jejich představ, premiéra Bohuslava Sobotku zastiňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Sami straníci už o jistých podobnostech s ODS sami hovoří. „Slýchám od straníků denně, že jediný rozdíl mezi námi a ODS jsou dva roky. Já ale naše šance hodnotím střízlivě. Nejsem až takový fatalista, abych si myslel, že spějeme do záhuby," řekl deníku hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který se podílel na vnitrostranickém „puči".

Pád ČSSD začal podle HN po sněmovních volbách, kartami zamíchalo hnutí ANO, které vstoupilo do hry jako nový hráč na politickém trhu a ostatním subjektům úspěšně přetáhlo část voličů. Sociální demokracie tak místo drtivého vítězství z voleb odcházela s druhým nejhorším výsledkem ve své historii, o pouhá dvě procenta za Babišem.

„Důležitý bude hlavně výsledek senátních voleb, protože ty ukážou trend vzestupu, nebo sestupu sociální demokracie u veřejnosti," uvedl Sobotkův rival Jeroným Tejc.

Sociální demokraté si problémy nepřipouštějí

Celkově Hospodářské noviny shrnují podobnosti ČSSD a ODS do deseti bodů: propad preferencí, prohry ve volbách, zapojení regionálních bossů, nevýrazný premiér a ministři v jeho vládě, izolace ve Strakově akademii, dohoda s šedými eminencemi, vnitrostraničtí odpůrci, blbá nálada a apatie mezi samotnými straníky a konečně odmítnutí připustit si své problémy a hrozbu propadu na politické dno.

Problémy si nepřipouští ani lídr strany Bohuslav Sobotka. „ČSSD má ambici vyhrát podzimní senátní a komunální volby. Máme jednotný poslanecký i senátorský klub a tvrdě pracujeme na splnění programu koaliční vlády. Sociální demokracie je stabilní oporou vlády a snažíme se utlumovat zbytečné spory v koalici. Za Nečasovy vlády si veřejnost koaličních krizí užila dost a dnes už na to opravdu není nikdo zvědavý. Lidé chtějí vládu, která pracuje ve prospěch země," uvedl pro HN premiér Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…