Hradní právník Hasenkopf: Při psaní amnestie jsem rozhodně nemyslel na kmotry

01.05.2013 20:15

Právníkovi Hradu Pavlu Hasenkopfovi hrozí, že ho kancléř prezidenta Miloše Zemana nechá vyhodit. Důvodem je účast na přípravě kontroverzní amnestie Václava Klause. Hasenkopf podle svých slov ale pouze dostal stručné zadání.

Hradní právník Hasenkopf: Při psaní amnestie jsem rozhodně nemyslel na kmotry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Vůbec poprvé jsem o amnestii slyšel někdy v létě 2008. Tehdy jsem dostal k posouzení již hotový text, který jsem upravil, aby tam nebyly různé "mezery". Posléze jsem zjistil, že jsem o krok napřed, že zatímco já už dělám legislativně-technické úpravy, nejužší prezidentův tým zatím vůbec nemá jasno, zda vůbec vyhlásit nějakou amnestii,“ prozradil v rozhovoru pro MF Dnes Pavel Hasenkopf.

Tehdy prý byl proti hlavně Petr Hájek, bývalý zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, a to z obecně filosofických důvodů. „K této amnestii nakonec vůbec nedošlo,“ popisuje právník Hradu.

Konkrétní, velice obecné zadání prý dostal loni 19. října. Obsahovalo jen pět bodů. „Dalších asi 14 dní jsem se pokoušel získat od svých nadřízených nějaké zpřesnění. Jinými slovy, co vlastně chtějí. Pochopil jsem, že to sami vlastně pořádně nevědí,“ vzpomíná v rozhovoru.

Přímým nadřízeným Hasenkopfa byl v té době Ladislav Jakl. Podle současného kancléře Vratislava Mynáře byli autory amnestie právě oni dva spolu s Hájkem.

„Návrh jsem měl hotový asi za měsíc, odevzdal jsem ho definitivně 28. listopadu. Předtím jsem se ještě ptal, jestli tam opravdu chtějí i zastavení trestních stíhání, které v zadání bylo úplně na konci. Byla tam věta, spíš otázka, jak řešit vlekoucí se trestní stíhání. Napsal jsem, že vymyslet tuto část bude technicky náročnější než celý zbytek amnestie. Už jen proto, že to znamená zásah nejen do trestního zákoníku, ale i do trestního řádu,“ popisuje vznik Hasenkopf.

Sám abolici dal do své verze amnestie, ovšem jen takovou, aby se týkala pouze vlekoucích se trestních stíhání pro přečiny, verbální trestné činy, trestné činy spáchané v afektu a pro drobné úvěrové podvody. „Určitě mi nešlo o takzvané kmotry,“ ujišťuje právník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…