Hudeček se v rozhlase rozpovídal o pozadí Opencard. A prozradil, kde jsou všechny smlouvy

05.09.2013 17:41

Policie letos v březnu obvinila část pražských radních z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jednalo se o zakázku pro firmu Haguess týkající se Opencard. Ve čtvrtek magistrát Prahy oznámil, že bude žádat přerušení trestního řízení v kauze Opencard. Prahu bude zastupovat advokátka Klára Samková. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se k tomu vyjadřoval primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Hudeček se v rozhlase rozpovídal o pozadí Opencard. A prozradil, kde jsou všechny smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Trestní řízení bylo podle Samkové chybně zahájeno ještě předtím, než bylo ukončeno správní řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Jestliže by orgán státní správy řekl, že (jednání) bylo v souladu se zákonem a tento zákon nebyl porušen, pak samozřejmě trestní stíhání nepřipadá v úvahu," doplnila.

Podle Samkové je trestní oznámení na pražské radní zpolitizované

"Kladu si otázku, zda jsou orgány činné v trestním řízení úplně pitomé nebo jsou podplacené," řekla novinářům.

„To je vyjádření doktorky Samkové. Jedná se o problematiku, kdy trestní řízení začalo dříve než správní řízení. To je podivná věc, která podle Samkové ukazuje na politizaci,“ vysvětlil Hudeček.

Je možné kriminalizovat úplně všechno

Hudeček varoval, že zároveň s obviněním pražských radních došlo k situaci, vytvořil se precedent, kdy je možné kriminalizovat úplně všechno, každou samosprávní radu, každou radnici v zemi.

„Kdybychom věděli, kdo za tím stojí, tak by to byla úžasná věc,“ přál by si Hudeček.

Praha spustila webové stránky bemovakarta.cz, na nichž zveřejnila smlouvy a dokumenty týkající se problematické kauzy. "Jde nám o naprosté zprůhlednění celé kauzy," uvedl primátor.

Hlavním viníkem kauzy je Bém. V pozadí je konsorcium firem

Hudeček by si přál zjistit, kdo jsou kmotři, kteří za celou kauzou stojí. Web poukazuje na to, že vše začalo za primátora Pavla Béma.

„V důsledku velmi důmyslných systémových opatření, kdy už o ničem nerozhodovala rada, všechno to bylo delegováno na úředníky. Tak ve chvíli, kdy to takto dříve bylo, tak nejsme schopni dohledat žádné další rozhodnutí, kromě toho úplně prvního,“ uvedl Hudeček.

Primátor pak naznačil, že za projektem stojí konsorcium osob a firem, které byly napojeny na oblast informatiky pražského magistrátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…