I kokos stojí 100 Kč. Zdeněk Pohlreich nadával na ,,zloděje z Varů", odborník se zase podíval na státní peníze pro Bartošku

10.07.2017 7:12

Externí poradce ministra financí a ekonom Aleš Michl se ve svém komentáři pro server iDnes.cz vrátil k cenám a dotacím na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

I kokos stojí 100 Kč. Zdeněk Pohlreich nadával na ,,zloděje z Varů", odborník se zase podíval na státní peníze pro Bartošku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Aleš Michl na debatě s veřejností v Ostravě

„Dotace jsou vždy sporné a mělo by se jimi šetřit. Pokud je však někdo má dostat, tak to jsou festivaly, které si nedokážou většinu rozpočtu pokrýt penězi, jež si seženou od soukromých firem. A to ten karlovarský rozhodně není. Kdo si ale jednou zvykl na dotace, nebude chtít na svou akci dostávat méně,“ konstatuje úvodem Michl.

Původní text ZDE

Michl se pak rozepsal o své návštěvě Varů, kdy se vypravil do hotelu Thermal, prošel po kolonádě a dal si mimo jiné šťávu z kokosu. „Na Alibaba.com nákupní cena při dovozu z Thajska – kokos za 19 korun/kus. V Karlových Varech prodej za 99 korun/kus plus brčko. Ale chutná opravdu skvěle,“ uvedl ekonom, jenž pak navštívil i Grandhotel Pupp a jednu večerní party v Císařských lázních. 

Anketa

Schvalujete, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pobírá dotace z veřejných rozpočtů?

4%
96%
hlasovalo: 11896 lidí

Následně se pak zeptal, zda je dobré cpát peníze daňových poplatníků do těchto akcí. „Je dobré, aby stát, město, kraj vzaly dohromady třeba 30–40 milionů korun a řekly: Tady to, organizátoři, máte, děláte dobrou věc. Tohle už není tak lehké rozhodnout,“ podotkl Michl.

Zároveň položil otázku, proč zrovna Vary dostávají tolik peněz, když je tu festivalů více. „To, co je na nich super, je, že když jdete během festivalu městem, vidíte stánek s auty BMW, s šampaňským Moët & Chandon, Vodafone nebo stan Lobkowicz. Všechny tyhle firmy zaplatily miliony za to, aby se tu na týden ukázaly. V roce 1994 měl Jiří Bartoška na festivalu dva vozy Jaguár. Dnes se dovozci BMW, firmě Cartec, vyplatí sem propůjčit na šedesát vozů,“ zmínil Michl s tím, že to ukazuje, že festival nežije jen ze státní dotace, což je podstatné. 

Rozpočet akce se dle jeho konstatování pohybuje kolem 140 milionů korun. „Peníze od ministerstva kultury, města Karlovy Vary a Karlovarského kraje pokryjí zhruba třetinu rozpočtu. Za poměr 70 procent soukromých peněz a 30 procent dotací v době, kdy z rozpočtu dotujeme každou hloupost, si zaslouží organizátoři pochvalu. „Kdyby poměr ve Varech byl opačný, 70 procent stát, 30 procent soukromý sektor, nebo by byl ještě horší, šlo by o sprosťárnu. Proč platit z daní lidí cestu Umě Thurmanové?“ zeptal se Michl. 

Závěrem pak zkonstatoval, že se máme nadmíru dobře, když si tak vesele přerozdělujeme peníze a máme ještě z čeho. „Expanze ekonomiky vrcholí. Až jednou zase spadne, lidé budou požadovat za kokosy nižší cenu, tak trh zafunguje. Ale u dotací nikoliv. Na tu svou akci nikdo méně dostávat chtít nebude,“ uzavřel.

Předražená jídla během letošního karlovarského filmového festivalu pak vytočily i známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ten restauratérům podle Blesku vzkázal, že jsou „zloději“. Festival coby „snobárnu“ odsoudil i prezident Miloš Zeman.

„Jste šizuňkové a zloději, podobně jako někteří taxikáři!“ rozčílil se známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Během festivalu si někteří podnikavci pletou naši malou kotlinu s Hollywoodem a napalují ceny, co to jde,“ postěžoval si Pohlreich na příliš vysoké ceny v karlovarských restauracích během letošního filmového festivalu. „Sice máme právo volby a možnost do takové restaurace nejít, otázka ale je, jak velkou nám to dělá ostudu ve světě,“ rozohnil se Pohlreich podle Blesku.  

Předražená jsou v Karlových Varech během festivalu podle zjištění serveru dokonce i obyčejná jídla. Například pizza, která běžně ve městě stojí nejvýše dvě stovky, během konání festivalu stojí 500 korun. Luxusnější podniky pak jsou schopny za podobnou sumu nabídnout například i pouze polévku.

Pohlreich rovněž na sociální síti zveřejnil ofocený ceník z Karlových Varů. Kromě přepálených cen na něm figurovaly i chyby v názvech cizích jídel. „Ostudou jsou u nás nejen taxikáři, ale také restauratéři, kteří mají dvojí ceny, a okrádají tak turisty. Měli by se stydět,“ napsal na sociální síť k jídelnímu lístku. Na souhlasné reakce další lidí nemusel Pohlreich podle Blesku čekat dlouhou. „To jsou ceny v rublech,“ podivovali se mnozí horentním částkám. Například polévka Minestrone podle Pohlreichova ceníku během letošního karlovarského festivalu vyšla na 490 korun, rybí polévka na 650 korun, bramborovou kaši byste sehnali za 280 a samotné hranolky rovněž za 280 Kč, a to jenom jako přílohy.  

TOTO ZVEŘEJNIL ZDENĚK POHLREICH NA SVÉM FACEBOOKU:

Zdroj: Facebook Zdeňka Pohlreicha

Nutno říci, že to není poprvé, kdy se karlovarský filmový festival dostal pod palbu kritiky právě kvůli příliš vysokým cenám. Na televizi Barrandov jej dříve kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle kterého je festival „snobárna“ a on sám by na něj prý nejel. Dlouholetým ředitelem karlovarského festivalu je Jiří Bartoška. Ten v roce 1977 podepsal tzv. „Antichartu“ prohlášení umělců, které vyjadřovalo loajalitu tehdejšímu komunistickému režimu. Bartoška ale také podepsal petici za propuštění Václava Havla z vězení a prohlášení Několik vět. Spoluzakládal Občanské fórum. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…