I přes nesouhlas TOP 09 schválil Jihomoravský kraj dotaci 200.000 Kč na ruskou kulturu

19.02.2015 14:04

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili dotaci 200.000 korun na brněnský týden ruské kultury. Opoziční zastupitel Jan Vitula (TOP 09) kvůli jejímu udělení protestoval, protože by se podle něj neměla podporovat propagace Ruska v době, kdy Rusko okupuje Ukrajinu. Zastupitelé ale jeho názor nesdíleli. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) není správné trestat kulturu za politické kroky.

I přes nesouhlas TOP 09 schválil Jihomoravský kraj  dotaci 200.000 Kč na ruskou kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pro poskytnutí dotace zvedlo ruku 46 zastupitelů z 65členného zastupitelstva. Proti byli jen dva, ostatní se zdrželi nebo nebyli přítomni. Hlasování však předcházela ostrá debata mezi Vitulou a ostatními zastupiteli.

Putin používá stejnou technologii jako tehdy Hitler

"Uspořádat týden ruské kultury v dnešní době je stejné, jako kdybychom si v roce 1938 schválili podporu na týden německé kultury. Je potřeba si narovinu říct, že ruský prezident Vladimir Putin používá stejnou technologii jako tehdy Adolf Hitler," prohlásil Vitula. Ruskou kulturu prý považuje za kvalitní. "Je ale potřeba dát Rusku najevo, že nesouhlasíme s jeho kroky. Česká republika by tak měla činit obzvlášť s ohledem na svoji historii," uvedl Vitula.

Hašek však doporučil zastupitelům podporu schválit. "Jihomoravský kraj by neměl trestat kulturu za to, co se děje v zahraniční politice. Dvěma významnými body je uvedení díla Čajkovského a vystoupení baletních umělců. My nemáme být tím, kdo na tyto umělce uvaluje sankce," zdůraznil Hašek. Obdobně mluvili i jeho náměstci Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a Marek Šlapal (ČSSD). Hejtman zároveň upozornil na to, že Jihomoravský kraj má partnerská města nejen v Rusku, ale i v jiných zemích, ale nebylo by vhodné vypovídat partnerské smlouvy s městy kvůli tomu, že vláda té dané země činí kroky, které se někomu nemusí líbit.

Nápad Vituly je hloupý a nebezpečný

Hašek se k celé kauze vyjádřil po hlasování také na svém facebookovém profilu. Nápad zastupitele Vituly a strany TOP 09 označil za „hloupý a nebezpečný“. „Jihomoravský kraj fanatický pohled Jana Vituly nesdílí, na Čajkovského ani ruský balet sankce zavádět nebudeme,” konstatoval hejtman s tím, že mu je líto, že se někteří potřebují zviditelňovat tímto způsobem.

Celé vyjádření Michala Haška na jeho facebookovém profilu:

Zastupitelstvo Jmk dnes jasne vyjadrilo vyznamne vetsinovym rozhodnutim svuj nazor na hloupy a nebezpecny napad Jana Vituly a TOP09 ztrestat ruskou kulturu za aktualni mezinarodni situaci a neudelit dotaci 200tisic Kc na podporu 14.rocniku festivalu ruske kultury. Jihomoravsky kraj fanaticky pohled Jsna Vituly nesdili,na Cajkovskeho ani rusky balet sankce zavadet nebudeme. Je mi lito,ze se nekteri potrebuji zviditelnovat za kazdou cenu a timto zpusobem...


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…