I sociální pracovníci slouží pohotovost, říká místostarosta Lachnit

04.05.2014 12:26

ROZHOVOR S místostarostou MČ Praha 5, JUDr. Petrem Lachnitem, který má mimo jiné v gesci sociální věci, jsme tentokráte hovořili nejen o službách oddělení sociálně právní ochrany dětí. A zde se nabízelo první velké téma: Co vlastně přesně dělají sociální pracovníci, lidé, o nichž se často píše v souvislosti se známými mediálními kauzami, leckdy s nedobrým koncem, kteří ale mají ve výsledcích své práce daleko více happy endů. O těch se ale už nepíše…

I sociální pracovníci slouží pohotovost, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Pane místostarosto, můžete nám říci, proč právě sociální pracovníci slouží pracovní pohotovost?

Na Úřadu městské části Praha 5 je součástí sociálního odboru rovněž oddělení sociálně právní ochrany dětí, kde sociální pracovníci mají zákonnou povinnost řešit a zajistit krizové situace, do kterých se dostávají nezletilé děti a mladiství a je třeba řešit tyto situace neprodleně, a to i v nočních hodinách prostřednictvím vykonávání pracovní pohotovosti a poskytování sociálně právní ochrany.

Jaké případy obvykle řeší sociální pracovníci v rámci pracovní pohotovosti?   

Jedná se o případy nezletilých dětí, ale i mladistvých, kteří utíkají z domova, protože mají problémy s rodiči, nebo se dostali sami do problémů a neumějí je vyřešit. Také jsou obvyklé příběhy opuštěných dětí, o které se nemá kdo postarat, které se ocitly na ulici bez rodičů a příbuzných a hledají pomoc, mnohdy jsou to i děti cizinci, které se ocitly na území ČR bez doprovodu, řeší se i útěkáři z dětských domovů, děti i mladiství, kteří páchají trestnou činnost. Nejhorší jsou však situace dětí týraných a zneužívaných, které nachází sociální pracovníci přímo na ulici či již nadále nechtějí a nemohou zůstávat v rodině a musí se pro ně akutně najít jiné zázemí a řešení. V těchto případech tedy nastupují profesionálové - sociální pracovníci, kteří jsou odborně vyškoleni na řešení krizových situací a okamžitě musí jednat v zájmu dítěte.

Jak tedy pracovní pohotovost probíhá a co obnáší?

Sociální pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí se střídají ve službě v týdenních intervalech, pohotovost slouží 24 hodin denně včetně sobot a nedělí. Mají k dispozici mobilní telefon, jehož číslo má pouze Policie ČR, která v naléhavých případech kontaktuje sociální pracovníky a společně dětské osudy řeší. Dítě je za přítomnosti sociálního pracovníka okamžitě na policii vyslechnuto k záležitosti, ve které se právě ocitlo, zajištěno je i jídlo a pití pro dítě, analyzuje se situace a možnosti řešení. Poté jsou kontaktováni neprodleně zákonní zástupci, pokud jsou k dispozici, v případě potřeby i příbuzní, případně známí, kteří mohou dítěti pomoci. Pokud se dítě nemůže nebo nechce vrátit domů, musí sociální pracovník zajistit přespání dítěte v odborném zařízení, například v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, které zajistí dítěti nejen přespání, ale v případě potřeby i odbornou, zdravotní či psychologickou a další péči. Dítě zde může zůstat na dobu nepřesahující 24 hodin na základě souhlasu orgánu sociálně právní ochrany dětí nebo na základě souhlasu rodiče. A tímto příběh nekončí. Sociální pracovníci musí jednat vždy v zájmu dítěte, vyřešit a stabilizovat podmínky pro další vývoj a výchovu dítěte. Při řešení závažných případů sociální pracovníci spolupracují i se soudy, a to tehdy, když řeší závažná pochybení rodičů ve výchově, kdy je ohrožen vývoj, výchova a život dítěte a dítěti hrozí další nebezpečí újmy, a proto není možno dítě do rodiny vrátit. V těchto případech podává sociální pracovník návrh soudu na umístění dítěte. Soudy rovněž pro tyto případy slouží pohotovost, věc prověří, zhodnotí a rozhodnou.

Pane místostarosto, jak vnímá rodičovská veřejnost sociální pracovníky v těchto případech?

U případů se „šťastným koncem“, a to tehdy, kdy je dítě nalezeno a vráceno zpět do rodiny, mnohdy ani rodiče netuší, že sociální pracovník je právě ten, který dítěti pomohl vyřešit komplikovanou situaci a zbavil ho traumatu a zbytečných „psychických šrámů“, které by si mohlo nést do dalšího života. Pokud se dítě ocitne, i byť na krátkou dobu, v odborném zařízení, mnohdy si rodiče začnou uvědomovat, že jsou to právě oni, kteří někde ve výchově udělali chybu a začnou se sociálními pracovníky konečně spolupracovat, aby předešli dalším bezvýchodným situacím  - zejména pro dítě, a zklamáním. Někdy samozřejmě trvá dlouhou dobu, než rodiče pochopí, že sociální pracovník je ten, který jedná vždy v zájmu dítěte a snaží se dítěti pomoci a být mu nablízku tam, kde je právě třeba. A to je zejména i v případech, kdy sociální pracovníci slouží pohotovost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…