Inspekce: Ředitel školy Na Třebešíně věděl o šikaně od října

24.03.2016 11:59

Vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze při řešení šikany učitelky selhalo a porušilo školský zákon, zjistila Česká školní inspekce. Tehdejší ředitel František Bártl o problémech prokazatelně věděl od října, uvedl na dnešní tiskové konferenci ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Kdyby ředitele pražský magistrát jako zřizovatel neodvolal už dříve, inspekce by to navrhla nyní.

Inspekce: Ředitel školy Na Třebešíně věděl o šikaně od října
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Pětapadesátiletou učitelku na střední průmyslové škole v Praze 10 zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. V lednu za to byli potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela. Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí. Magistrát přesto odvolal ředitele školy a vypsal konkurz na nové vedení. Škola navíc požádala o zahájení správního řízení, které by mohlo vést k vyloučení studentů.

Školní inspektoři na tuto školu přišli bezprostředně po zveřejnění případu v polovině února. Sbírali informace z různých zdrojů ve škole a konzultovali je s odborníky na šikanu. Zmiňovaná učitelka přišla na školu loni v únoru. Když inspekce navštívila školu v květnu, výuka angličtiny pod jejím vedením byla bezproblémová, uvedl Zatloukal.

Situace se podle svědectví změnila na začátku aktuálního školního roku. "Pravděpodobně také z důvodu zhoršení zdravotního stavu nastaly problémy s organizací výuky a nekázní žáků," uvedl ústřední školní inspektor. Například žákovský parlament nebo třídní učitelka dané třídy na to vedení školy záhy upozorňovaly. Ředitel od poloviny října do ledna o problémech prokazatelně věděl, uvedl Zatloukal. "V důsledku neřešení situace vyústila až k napadení," doplnil.

Cílené útoky a zesměšňování podle inspekční zprávy zveřejněné na webu České školní inspekce začaly v listopadu. Vzhledem k tomu, že vedeníškoly situaci neřešilo, se nadále zintenzivňovaly. Lednové předání videonahrávek vedení školy bylo podle inspektorů motivováno přesvědčením žáků, že ředitel alespoň na základě jednoznačných faktů konečně zjedná nápravu v nevyhovující výuce angličtiny a bude řešit chování tří žáků, které začalo být pro spolužáky zásadně nevhodné a nepřijatelné.

Když se jednalo o postihu pro agresory, školní metodik prevence a výchovná poradkyně navrhovali vyloučení a podání trestního oznámení na policii. Ředitel a jeho zástupkyně se přikláněli k podmínečnému vyloučení a trojce z chování, což byl nakonec postih, který trojici studentů 18. ledna udělila pedagogická rada.

Inspekce kritizovala také to, že bezprostředně po těchto událostech nikdo se žáky dané třídy nehovořil o závažnosti situace. Až po dvou týdnech se ve třídě uskutečnil sekundární preventivní program. Když učitelka 2. února zemřela, až do zahájení policejního vyšetřování o závažném problému šikany se žáky opět nikdo nemluvil. O učitelčině úmrtí se žáci dozvěděli, když zjišťovali důvod vyvěšení černé vlajky na budově školy.

Za problematickou považuje inspekce rovněž práci školního metodika prevence, školní psycholožky a výchovné poradkyně. Nespolupracovali, nedostatečně spolu komunikovali a v jejich kompetencích zůstávala prázdná místa, která neměl na starosti nikdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…