Ivan Pilip hovořil na ČT o daňových rájích. Podnikat tam prý v podstatě není nic špatného

05.04.2016 20:23

O aktuální kauze Panama Papers diskutoval v dnešním Interview ČT24 s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou bývalý ministr financí Ivan Pilip. Řeč ale přišla i na návštěvu čínského prezidenta u nás a na její dopad na českou ekonomiku.

Ivan Pilip hovořil na ČT o daňových rájích. Podnikat tam prý v podstatě není nic špatného
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hostem pořadu ČT Interview

Pokud jsou v uniklých dokumentech zmiňováni vysocí aktivní politici, může to podle něj být problém, protože může docházet k zásadnějšímu střetu zájmů. Tomu by nasvědčovala i čerstvá informace z Islandu, kde krátce před vysíláním pořadu podal právě kvůli tomu, že jeho jméno je s touto aférou spojováno, islandský premiér demisi.

Pokud jde o lidi z byznysu, ti mohou mít celou řadu důvodů, proč zakládat firmy v zemích, které jsou považovány za daňové ráje. A jen menší část těchto firem může být nelegální nebo nekalá.

Pilip upozornil, že založit si firmu v jakékoliv zemi na světě zakázáno není. Každý má na to právo. V ČR je zaznamenáno přes 12 tisíc firem, které jsou registrovány v tzv. daňových rájích. A dokonce jde i o některé velké celky. V čele s PPF a dalšími skupinami jsou registrovány v zemích, na které se pohlíží jako na offshory.

Také Pilip používal firmu registrovanou v daňovém ráji

Důvodem k takovým krokům prý může být jen snaha o větší soukromí, tím se ale nemyslí utajení před daňovým úřadem. Dalším důvodem může být, že daná destinace je používána pro obchod v regionu. Například Panama se velmi často používá pro obchody v Latinské Americe. Důvodem může být také to, že někdo chce větší ochranu investic. Protože když by se v ČR změnil nějaký zákon a firma by byla tím poškozena, nemůže vyvolat arbitráž. Je-li ale registrována v zahraničí, může vyvolat arbitráž.

Následek současné aféry bude asi ten, že země považované za daňové ráje budou pod tlakem, aby se zavedly daňové systémy běžnější v rozvinutém světě. Bude také silnější tlak na to, aby tyto země komunikovaly s úřady zemí, které by se dotazovaly na nějaké operace.

Pilip v pořadu přiznal, že když působil v byznysu, v jednu chvíli používal firmu registrovanou v zemi, která je označována jako daňový ráj.

Servilita vůči čínskému vedení byla podobná jako v Africe

Krátce se mluvilo i o návštěvě čínského prezidenta v ČR. Taková servilita, jaká byla u nás projevována vůči čínskému vedení, je podle Pilipa zvykem v afrických zemích. Na prezidenta ČR prý mají silný vliv zájmové skupiny, které mají zájem na byznysu s Čínou.

Myslí si ale, že ani pro byznys taková servilita není nutná. Zatím známé konkrétní investice ČLR u nás mají asi malý dopad na českou ekonomiku. „Možná Slavie na tom bude lépe v tabulce, pivovary se budou rozvíjet,“ podotkl Pilip.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…