Já bych ho potrestal! Profesor Pafko, který léčil Havla, se v ČT pustil do Bartíka

13.11.2017 21:21

České lékařství stárne, alespoň demograficky. Průměrný věk lékařů roste a chybějí specialisté a také cesta k atestacím je komplikovaná. Do zahraničí bude odcházet nejspíše čím dál více lékařů. Lékaři se také ohrazují proti elektronizaci. Nejen o tom hovořila v pořadu Interview moderátorka Zuzana Tvarůžková se známým českým chirurgem Pavlem Pafkem.

Já bych ho potrestal! Profesor Pafko, který léčil Havla, se v ČT pustil do Bartíka
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

Rostoucí průměrný věk lékařů je podle Pavla Pafka především výhledový problém, už nyní je ale třeba dělat určité kroky k jeho zamezení. „Ke dnešnímu dni je v lékařské komoře evidováno 43 502 lékařů, ale z toho je starších padesáti let 20 691. Ti starší musejí být výhledově nahrazeni dorostem,“ upřesnil Pafko a dodal, že to může být velký problém, jestli se to nezačne brát vážně.

„Na to, aby dostatek dorostu byl, se teď budeme připravovat nejméně dva až tři roky,“ míní Pafko a kalkuluje, že student studuje šest let a po skončení studia potřebuje k atestaci dalších pět až šest let. Včetně přípravy zajištění prostředků i prostor je to tedy celkem patnáct let. „Doufám, že na to budou politici myslet a navýší prostředky a personální i materiální vybavení. Hlavně navýšený počet není nikdy konečný, během studia odpadne někdy i padesát procent studentů,“ dodává s tím, že medicína je pro mnohé náročná.

Podle předsedy sdružení ambulantních specialistů bude v roce 2020 chybět přibližně 1 080 lékařů, z toho asi osm set ambulantních. Podle Pafka v České republice ročně promuje na osmi lékařských fakultách kolem tisíce mladých lékařů. „Z toho ale přibližně dvě stě hned žádá o potvrzení od lékařské komory, že nebyli jejími členy, že chtějí vycestovat a nebyli nijak stíháni v rámci komory,“ upřesnil a dodal, že rozhodující jsou pro ně samozřejmě i peníze a do zahraničí je to táhne stále víc.

Jedna z věcí, na kterou si lékaři stále velmi stěžují, je elektronizace. Pafko je přesvědčen, že autoři zákona o lékařských elektronických receptech museli přece očekávat, že problémům se jejich zavedení v jistých lokalitách nevyhnou. „Rozumný člověk snad ví, že musí dát všemu čas a počkat, než si systém sedne, a ne že se změny zavedou ze dne na den. V Německu píše elektronické recepty pětadevadesát procent lékařů, ale těch pět procent dostalo vůli, aby si rozhodli, jak to chtějí,“ řekl.

Pavel Pafko také dodal, že je to otázka především času a vývoje. Pevně prý věří, že nový parlament bude opravdu rozumný a nechá systému dostatečnou vůli na etablování.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se k elektronickým receptům vyjádřil, že dostupnost lékařské péče nesmí být ohrožena kvůli neuváženému experimentu. „Jestli to je experiment, soudit nemohu, neznám detaily, obecně vím, že je třeba nechat situaci zklidnit a dát tomu šanci.“ 

Pavel Pafko měl dříve ve své lékařské péči prezidenta Václava Havla, jestli je správné poskytovat detailní informace o prezidentovi, je podle Pafka věc prezidenta. „Prezident je člověk jako my všichni ostatní a chovat se k němu máme jako k člověku, a ne k jeho funkci. Záleží jen na něm, co chce sdělovat o svém stavu společnosti. Když byl operován Havel a věděli jsme jeho diagnózu, šel jsem nejdříve za ním a zeptal se ho, co mám říkat,“ řekl s tím, že mu sám radil, aby řekl pravdu, protože ta se vždy někde provalí.

To, co o zdravotním stavu Miloše Zemana řekl politik Bartík, je velmi nemorální a naprosto nedůstojné. „Já bych ho potrestal,“ řekl Pafko s tím, že by si na pusu měl dát pozor i Zeman, když říká, že si cukrovku vyléčil pojídáním sladkého, může se stát, že mu to někdo uvěří a sám to vyzkouší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…