Já bych střílel, říká k tragédii v Uherském Brodě poslanec a expolicista Huml

04.03.2015 19:10

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD) zavítal do středečního Interview ČT24. Vyjadřoval se především ke střelbě v Uherském Brodě. Podle jeho názoru první dva policisté na místě nepostupovali zbaběle. Vůči jejich kolegům už byl ale podstatně přísnější. Popsal také, jak by se asi choval on sám, kdyby byl v kůži oněch policistů. Jasně také řekl, že tragédii bylo možné za určitých okolností zabránit.

Já bych střílel, říká k tragédii v Uherském Brodě poslanec a expolicista Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

První dva policisté se podle Humla nezachovali zbaběle. "Ale krátce na to tam přijeli další policisté, bylo jich asi pět, měli i helmy, pokud vím, a věděli, že proti nim stojí starší muž, který střílí. Nebylo na co čekat. Bohužel asi budeme ještě dlouho spekulovat o tom, zda mohli ještě někoho zachránit. Já se opravdu ptám, kdo rozhodl o tom, že se bude takhle dlouho čekat na zásahovou jednotku z Brna,“ podotkl.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Policisté měli postupovat razantněji, byť i oni mají určité právo na ochranu, proto také nekritizuje první dva policisty, kterých zkrátka nebylo dost, aby zajistili objekt. I Huml ale uznal, že je třeba v tuto chvíli vyčkat na výsledky vyšetřování. "Já jsem soukromě přesvědčen, že bych odpověděl na střelbu palbou,“ prohlásil host, který býval dopravním policistou.

Za takovýchto okolností prý šlo tragédii zabránit

Svou roli jistě sehrálo i to, že se dnes u policie šetří, takže možná tolik necvičí. Za to ale neviní ani současného ministra vnitra, ani současného policejního prezidenta, i když se během vyšetřování odpovědnost konkrétních osob zřejmě ukáže. Policie prý měla možnost střelci předem zabavit zbraně, pakliže zde existovaly pochybnosti o jeho duševním zdraví. Zbraně mohly být zadrženy až do ukončení psychického zdraví osoby. Prostě a krátce, tragédii možná šlo zabránit.

Huml nevěří tomu, že všechny oběti zemřely hned. V obecné rovině má Huml za to, že by policistům pomohlo, kdyby měli ve vozech neprůstřelné vesty, případně helmy. "A řadoví policisté musí počítat s tím, že se dostanou do situace, v níž jim půjde o život,“ pokračoval.

Z Humlových úst také zaznělo, že starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) ohrozil hosta restaurace skrytého na toaletách svou přílišnou upovídaností. Host se tak na závěr postavil na stranu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…