Jak dopadnou lidé z H-Systemu? Čunek, Babiš a Monsport upekli řešení

30.07.2018 15:18

V brífinku po setkání družstva Svatopluk a Josefa Monsporta, které medioval Andrej Babiš, se pro Českou televizi vyjádřil Jiří Čunek, senátor za KDU-ČSL, Martin Junek, zástupce družstva, a Lubomír Kincl, advokát. Seznámili novináře s tím, na čem se se správcem Monsportem shodli.

Jak dopadnou lidé z H-Systemu? Čunek, Babiš a Monsport upekli řešení
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na setkání členů Bytového družstva Svatopluk v Horoměřicích. Přijel i senátor Jiří Čunek

Pro Jiřího Čunka z KDU-ČSL je důležité, že do vyřešení případu nebude správce konkurzní podstaty Monsport z Horoměřic nikoho stěhovat, tedy rozhodnutí Nejvyššího soudu nebude uplatněno. Uvedl také, že se mají v průběhu srpna sejít bytové družstvo Svatopluk a Josef Monsport, aby se shodli na tom, kdo popř. jaký znalecký ústav bude zpracovávat znalecký posudek na byty, ve kterých postižení bydlí. Znalec by měl zhodnotit, jak velkou cenu měly zdi a základy, které H-System stihl postavit. Andrej Babiš uvedl, že celá záležitost je komplikovaná, a dobré je hlavně to, že se strany, které spolu dříve nekomunikovaly, domluvily na společném postupu a že lidem nehrozí vystěhování.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Jiří Čunek, který se celého případu ujal, také zmínil, že správce konkurzní podstaty navrhl způsob zpeněžení bytů dražbou, protože se jedná o průhledný a transparentní způsob, ale na to on dodal, že zatím v žádném případě prodeje majetku H-Systemu k dražbě nedošlo, ačkoliv používána být měla.

Martin Junek z bytového družstva si od setkání sliboval, že hlavní věřitel, firma Gomanold, jim vyjde vstříc, neboť byla již z konkurzu uspokojena, zatímco drobní investoři v drtivé většině nebyli. Ale firma Gomanold prý trvá na monetizaci bytů, takže budou muset členové družstva platit. Junek doufá, že kauzu s Monsportem vyřeší smírně. „My jsme připraveni zaplatit spravedlivou cenu, ale rád bych upozornil na to, že v celém tom průběhu konkurzu se prodávalo naprosto nespravedlivě; máme zdokumentováno, za jak nízké ceny správce prodával ty nemovitosti, a já to osobně považuji za konkurzní tunel,“ zakončil svou řeč Junek. Také odmítl, že by navrhoval, aby členové družstva Svatopluk dostali kompenzaci od státu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Lubomír Kincl, advokát, řekl, že je důležité, že se strany domluvily na prvním kroku, což je plánovaná shoda na znaleckém ústavu. K dalším krokům raději nechce předjímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…