Jak opilý soudruh Fojtík spasil Vasila Bil'aka. To vyložil publicista a zavedl řeč na Jeana-Claudea Junckera

05.07.2016 7:30

Ekonom a bývalý federální poslanec Radim Valenčík se na svém webu vyjádřil k postavě šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Připodobnil jej ke komunistickému politikovi Vasilu Biľakovi a vzpomněl i na Gorbačovovu perestrojku.

Jak opilý soudruh Fojtík spasil Vasila Bil'aka. To vyložil publicista a zavedl řeč na Jeana-Claudea Junckera
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

„Zdálo by se, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker to má spočítané. Je považován za symbol selhání EU, a to nejen v případě Brexitu,“ píše Valenčík a všímá si například výzvy ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) či europoslance Jana Zahradila (ODS), kteří jej vyzvali k odstoupení.

„K image Junckera nepřispěla ani následující historka, která se odehrála včera (28. června) a která je široce sdílena na internetu: Dnes se v Evropském parlamentu setkali Juncker a Farage. Juncker se Farage zeptal: Proč jste vlastně tady, když chcete odejít? Farage mu odpověděl: Byl jsem do své funkce zvolen lidmi. Co tu děláte vy?“ popisuje Valenčík. Zároveň zmiňuje, že Juncker vadí i německé kancléřce Angele Merkelové. 

„Juncker se tak dostal do velmi obdobné pozice, jako kdysi Biľak u nás. Ten byl také považován za příčinu všeho zla a překážku reforem či nápravy stavu. Jenže tehdy Biľak vydržel až do hořkého konce. Vůbec bych se nedivil, kdyby současné vedení EU potkaly stejné konce. Eurosoudruzi se budou obávat provést jakoukoli personální změnu, a to až do doby, kdy už jim žádná personální změna nepomůže a nic nevyřeší,“ zmiňuje Valenčík. Následně popisuje historku o tom, jak se údajně Biľakovi podařilo vydržet až do konce.

„V Sovětském svazu probíhala Gorbačovova perestrojka. U nás se volalo po změnách. Husák konzervoval stav. Hlídal si hlavně to, aby se mu soudruzi z vedení strany nescházeli za jeho zády. Návštěva Gorbačova v Praze sice nic nového nepřinesla, ale během procházky po pěší zóně si osvícenější část členů našeho politbyra mohla přece jen vyměnit názory a dohodnout se na nezbytnosti odvolání Biľaka,“ popisuje Valenčík. Na následujícím zasedání předsednictva ÚV KSČ tak byl přednesen návrh na odvolání Biľaka. Přednesl jej ambiciózní Štěpán, vystoupil i Jakeš. 

Původní text ZDE.

„Nadpoloviční většina hlasů tak byla pojištěna. Husák na sobě nedával nic znát. Biľak se tvářil, jako když se projednává něco, co ho absolutně nezajímá. O slovo se přihlásil Fojtík, jak se čekalo, jediný spojenec, který Biľakovi zůstal. Povzbuzen alkoholem, pod jehož vlivem se na podobná jednání poslední dobou dostavoval, řekl doslova: ‚Biľak do háje? Samozřejmě. Včera bylo pozdě. Co včera, před rokem či dvěma...‘,“ překvapil. Poté však ve své řeči pokračoval. „Musíme dát seznam, kde na prvním místě bude Biľak, na druhém, třetím, čtvrtém atd. místě další našinci. A ten seznam pak odhlasujeme. Vždyť je to tak prosté!“ řekl tehdy Fojtík a zapříčinil tak, že se nehlasovalo a přešlo se k jinému bodu programu. 

„Doba je jiná. Ale patrně platí Marxovo ‚Historie se opakuje dvakrát, říkával rád Hegel, zapomněl ovšem dodat, že poprvé jako tragédie a podruhé jako fraška.‘ Tak jen doufejme, že to bude spíš fraška na druhou než návrat k tragédii,“ uzavřel Valenčík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…