Jaká ostuda? Fico byl zvolen, aby hlásal své názory. Jakl udeřil na Fialu i novináře

09.03.2024 10:12 | Monitoring

Bývalý tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl se ve své nejnovější glose zaměřil na skutečnost, že česká vláda přerušila jednání se Slovenskem. „Důvodem jsou výroky slovenského premiéra Fica,“ zkonstatoval Ladislav Jakl.

Jaká ostuda? Fico byl zvolen, aby hlásal své názory. Jakl udeřil na Fialu i novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„Český tisk je nadšen, najdeme v něm titulky typu, že ostudu prý není možné dělat donekonečna. To slovo ‚ostuda‘ je v tomto kontextu příznačné a naprosto zásadní. Jak může dělat veřejný činitel ostudu? Třeba když je přistižen při sexu na ulici s asistentkou vedoucího zahraničního hosta. Nebo když smrká na recepci do rukávu. Nebo když se vyčurá na schodech svého úřadu při vítání delegace. Ale může dělat ostudu tím, že říká své názory, pro které byl demokraticky zvolen?“ táže se Jakl.

„Může. Pokud ovšem připustíme, že hlavním posláním státníka je být zadobře s mezinárodní papalášskou komunitou, a ne se svými voliči. S Ficem je možno v mnohém nesouhlasit. Třeba i ostře. Ale jednu věc nelze při tom zapomenout. Na to, že jeho výroky mají legitimitu. Onu legitimitu mu propůjčuje jeho mandát,“ dodává.

„Úplně stejné, ba i ostřejší výroky, než nad kterými se dnes pohoršují eurokrasoduchové, hlásal Fico po celou dobu své předvolební kampaně. Nebyl zvolen navzdory nim, ale díky nim. To jeho názory zvítězily v kampani. Ne on. Někteří politici možná získávají mandát za svůj plnovous. Ti si pak mohou hlásat, cokoli je napadne. Jen se nesmějí oholit. Jinak jsou ale politici ‚jen‘ nositeli určitých postojů a názorů. Voliči volí právě tyto postoje, ideje a názory. Pokud politik získá mandát díky hlásaným názorům, je to mandát určený právě k tomu, ale je dotyčný politik hlásal dál i po svém zvolení,“ sdělil Jakl. 

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26272 lidí
„Slováci si demokraticky zvolili právě ty postoje, které hlásá Fico. Těmto postojům dali přednost před jinými. A je jim celkem jedno, jaký účes bude mít ten, kdo je bude hlásat. Fico nedostal od voličů bianco šek k tomu, aby dělal jakoukoli politiku, hlavně na přání svých zahraničních partnerů. Dostal mandát k tomu, aby hlásal, za co byl zvolen. Kdokoli může jeho výroky ostře odsuzovat. Ale pokud použije slovo ‚ostuda‘, pak vůbec nechápe smysl slova mandát,“ poznamenal Jakl.

„Před více než 40 lety jsem provozoval takovou hudbu s divadlem. To už si nikdo nemůže pamatovat. A jedno z hesel, která se tam vykřikovala, bylo: ‚více kaprů než candátů, víc kandidátů než mandátů‘. Protože tehdy si člověk nemohl vybrat, který z kandidátů lépe hájí jeho zájmy. Kandidátka byla jedna jediná. To už zase směřujeme ke stejnému stavu? Že některé názory z politické soutěže diskvalifikujeme jako nehodné ku hlásání?“ zeptal se závěrem Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na základě překotného vývoje za posledních několik měsíců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 09.03.2024 11:38:50
lze konstatovat, že je česká vláda každým coulem fašistická. K tomu, aby jednala protistátně, protiústavně a proti občanům ČR, nemá ale mandát, a proto by měl Petr Fiala bezodkladně podat demisi. Jinak může být klidně odstaven, což by bylo v souladu s DEMOKRATICKÝM zřízením ČR.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…