Jakub Janda napsal do Respektu: Dezinformační weby vytvářejí mlhu! Firmy se na oko tváří jako české, ale jsou za nimi Rusové

04.12.2018 20:20

Analytik think-tanku Evropské hodnoty sepsal na serveru Respekt.cz komentář, v němž zdůraznil, že je třeba důsledně chránit českou kontrarozvědku – Bezpečnostní informační službu – před kolaboranty. Za kolaboranty s ruskou či čínskou mocí považuje především komunisty a prezidenta Miloše Zemana.

Jakub Janda napsal do Respektu: Dezinformační weby vytvářejí mlhu! Firmy se na oko tváří jako české, ale jsou za nimi Rusové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty

Rusko a Čína dnes v České republice hrají o hodně. Hrají o zakázku na dostavu bloků jaderných elektráren v Česku. BIS opakovaně varovala, že obě země by mohly zakázky zneužívat k prosazování vlastního vlivu v Česku a k oslabení naší demokracie. Kvůli těmto varováním je teď BIS pod velkým tlakem a může se stát, že v současné podobě nepřežije. Tak to alespoň vidí Jakub Janda.

„Způsobů, jak bezpečnostní instituce fakticky paralyzovat a odvrátit jejich strategicky nastavenou roli od upozorňování na hlavní hrozby, je řada. Od veřejného zpochybňování ředitele (v případě Česka prezident Zeman odmítl dvakrát povýšit Michala Koudelku na generála, mezitím ho označil jako člověka, který není na svém místě) přes jeho odvolání, reorganizaci služby, zadávání nesmyslných úkolů a zpochybňování před spojenci až po záminky pro seškrtávání rozpočtu. BIS se v tomto složitém prostředí musí pohybovat a některé její výstupy tomu odpovídají: v tomto kontextu je třeba chápat, proč výroční zpráva nejde do velkých podrobností,“ napsal analytik. 

Nebezpečí rostoucího ruského či čínského vlivu nevidí jen v České republice, ale i v Maďarsku, v Rakousku a také na Slovensku. Proti těmto zemím staví příklad pobaltských republik, které proti ruským dezinformacím velmi aktivně bojují a o tomto boji obsáhle informují své občany, aby každý věděl, jakou hrozbu pro jejich svobodu Rusko představuje.

Česká republika má podle BIS velký problém. Naddimenzovaná ruská ambasáda, na které působí víc pracovníků než na ambasádách kterékoli jiné země, působí jako nátlaková páka na české politiky.

„Kontrarozvědčíci tím myslí, že dlouhodobá slabost nemalé části českých politiků vede k tomu, že Rusové u nás jednají velmi agresivně – a protože se politikům nechce do přímého diplomatického střetu s Moskvou, má kontrarozvědka svázané ruce. Ovlivňování české politické scény je velice nepřátelský akt, ale pokud nezahrnuje přímé úplatky nebo špionáž (vynášení utajovaných informací), těžko se v současném právním řádu ČR postihuje. I proto se ve zpravodajské komunitě vede diskuse o rozšíření a zpřesnění paragrafu o špionáži. K podobnému kroku už přistoupily některé spojenecké státy jako například Lotyšsko,“ pokračoval Janda.

Analytik připomíná, že v letech 2015 a 2016 BIS varovala před dezinformačními weby. Ty zde působí stále a vytvářejí „mlhu“, která má zakrýt důležitější operace. Takovou důležitou operací např. bylo vykradení e-mailů Ministerstva zahraničí České republiky. Dalšímu kybernetickému útoku prý čelila česká armáda.

Rusko se ale nepokouší ovlivňovat jen české poslance a nekrade jen e-maily. Další cestu představuje nákup firem, které se na oko tváří jako české, ale v pozadí za nimi stojí ruští vlastníci. Tady jde např. o firmy, které by se mohly podílet na již zmíněné dostavbě jaderných bloků v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…