Jančura naznačil, co Nečas provedl a čím ho prý Kalousek drží v šachu

21.04.2012 0:12

Majitel dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura vlétl do veřejného života v podobném stylu jako šéf Agrofertu Andrej Babiš, jenž osočil z korupce současné i bývalé vrcholové politiky. Jančura nejenže v pondělí označil Miroslava Kalouska za nejbohatšího politika, který si prý nakradl miliardy, ale v pátek navíc přišel s odvážnou teorií, podle které má ministr financí držet v šachu premiéra Petra Nečase.

Jančura naznačil, co Nečas provedl a čím ho prý Kalousek drží v šachu
Foto: rep
Popisek: Radim Jančura

Kalouskův "věčný šach" má pocházet z dob Nečasova ministrování. „Mám informaci od lidí blízkých Miroslavu Kalouskovi, že Kalousek drží v šachu Petra Nečase. Mělo by se to týkat doby, kdy Nečas působil ve funkci ministra práce a sociálních věcí. Od koho přesně to mám, vám ale neřeknu,“ dosvětluje pro ParlamentníListy.cz Jančura. Údajné "kompro" ale podle Jančury nemusí být žádná zlodějna, spíše manažerské pochybení. „Podobně jako v případě Alexandra Vondry a společnosti Promopro,“ připomněl Jančura zakázku na ozvučení během českého předsednictví, předraženou o 388 milionů.

Jančura je nyní členem Nadačního fondu proti korupci. Ten podal trestní oznámení na ministra práce Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišku, kvůli údajně předraženém systému pro výplatu sociálních dávek, který získala firma Fujitsu bez standardního výběrového řízení. Jančurovi „padl do oka“ také ministr dopravy Pavel Dobeš. Jemu vyčítá, že poslal Českým drahám dotaci půl miliardy, což udělat prý neměl.

Paralela s Babišem

S podobnou vervou vlétl do politiky v loňském roce Andrej Babiš. Za symboly české korupce označil postupně Pavla Béma, Romana Janouška, exšéfa ČEZu Martina Romana, bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, expředsedu vlády Mirka Topolánka, ale i jeho poradce Marka Dalíka. Babišovým prvotním impulsem pro politické angažování byla dvě vystoupení prezidenta republiky Václava Klause v České televizi, kde prezident podle podnikatele bagatelizoval korupci v ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…