Je jen otázkou času, než počet lidí z jiné kultury, která se nemíní přizpůsobit, začne růst i u nás, varuje Robejšek

02.12.2016 13:30

Máme zhruba dva tisíce zájemců, říká zakladatel politické strany Realisté, politolog Petr Robejšek v rozhovoru, který zveřejnil server Echo24.

Je jen otázkou času, než počet lidí z jiné kultury, která se nemíní přizpůsobit, začne růst i u nás, varuje Robejšek
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: doc. Petr Robejšek oznámil vznik nové strany Realisté

Robejšek přiznává, že stejně jako každá jiná strana i Realisté mají v podstatě dvě možnosti. „Buďto restriktivní, elitářský klub, což degeneruje, nebo naopak masová záležitost, kam se může dostat nějaká pátá kolona. Což už se koneckonců některým stranám stalo. My se chceme pohybovat někde mezi a vyhnout se tomu. Že se člověk splete, je jasná věc. A že je o nás velký zájem a mezi zájemci jsou i ti, kteří si myslí ‚aha, to je můj padák nahoru‘, to je také jasná věc. My se tomu budeme snažit bránit a zachovat si tu specifičnost naší strany. Protože jedině to nás dělá zajímavé pro obyčejné lidi. Na to musíme klást důraz, nikoli na množství nebo špičkovost těch lidí. Ale aby ti lidé věřili tomu, co hlásáme,“ uvedl.

  • Celý text je ZDE

Jak Robejšek také řekl, v regionech mimo hlavní město mohou mít Realisté větší podporu než tradiční strany. „Máme napsáno na našich praporech ‚zájmy obyčejných lidí‘ a Praha je svým způsobem trošku zvláštní. Je to metropole této země, tady se odehrávají věci, tady se vydělávají peníze, zbytek země je trošičku mimo, možná se tak dokonce někdy cítí. A toto chceme nějakým způsobem kompenzovat. Myslím si, že naše přítomnost v regionech bude silnější než přítomnost jiných stran,“ prohlásil Robejšek.

Uvedl také dva příklady, v nichž by Realisté postupovali jinak než stávající politické strany. První příklad se týkal řecké krize v roce 2010: „Správné rozhodnutí, ta silná proměnná, co bylo třeba udělat a mnohé by vyřešilo, bylo vyloučit Řecko z eurozóny. Neudělali to, rozhodli se to zkusit podchytit v rámci různých struktur – Evropská centrální banka, dluhopisy a další instituce, které si pak ale navzájem stojí v cestě a neřeší vůbec nic. Protože to základní vyřešeno nebylo.“

Dalším příkladem je migrační krize. „V té je podstatné zavřít hranice a pak můžeme řešit další věci. Ale nemůžeme nechat otevřené hranice a zároveň se snažit vyřešit problémy v těch zemích, odkud ti lidé přicházejí, zajistit jejich integraci, zajistit pocit bezpečnosti našich občanů atd. Takže tam je ten rozdíl, který je úplně zásadní. Hledáme to, co je nejvlivnější, co může nejvíce změnit v tom daném problému, a na to se snažíme působit,“ vysvětlil Robejšek.

Odpověděl také na otázku, zda si myslí, že nás Čechy skutečně uprchlická krize výrazným způsobem ovlivňuje, když to porovnáme například s Německem, kde ten příliv uprchlíků je nesrovnatelný. „Víte, ono je to velice jednoduché říkat, že u nás nyní existuje pár tuctů cizinců, a odvozovat od toho, že to takhle zůstane vždycky. To je naivní, nebo je to lež. Evropa je cílem migrační vlny obrovských rozměrů. Je jenom otázkou času, kdy počet lidí, kteří jsou z kultury, která má ve svém vnitřním kódu napsáno, že se nemíní přizpůsobit žádné další, začne růst i tady. Když se nepodaří vlnu zastavit nebo zbrzdit na vnějších hranicích Evropy,“ varoval.

Odmítl srovnávání s Národní frontou ve Francii. „Jisté je, že paní Le Pen má poměrně velmi výrazně levicový hospodářský program. Náš hospodářský program bude spíše liberálně-konzervativní,“ vysvětlil rozdíl mezi oběma stranami. Připustil ale, že se shodují v tom, že není v zájmu domácího obyvatelstva, „aby bylo zaplavené a posléze pokořené nějakou cizí civilizací“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…