Je ohrožen demokratický systém, obává se Pehe

25.03.2012 9:49

O kauze odposlechů bývalého primátora Pavla Béma a pražského lobbisty a nyní také uprchlého silničního piráta Romana Janouška i politolog Jiří Pehe. V Právu se ptá na tři otázky, které by měly zajímat českou veřejnost.

Je ohrožen demokratický systém, obává se Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

První otázkou, kterou politolog ve svém komentáři pokládá, je, že pokud odposlechy pochází od BIS, proč už dávno situaci neřešil tehdejší premiér Topolánek? A co o vztahu Béma s Janouškem věděl vicepremiér Petr Nečas?

Právě v době odposlechů pak přichází varování BIS o možném ohrožení demokratického systému u nás. Vláda však měla kromě tohoto obecného upozornění na stole i konkrétní důkazy.

Zároveň je i otázkou, zda Vít Bárta získal více materiálů podobných těm právě propíraným. Pokud ano, je podle politologa možné, že vládní politika nefunguje na základě transparentních pravidel parlamentní demokracie, ale na základě vydírání.

Český King Kong Janoušek strčí slovenskou Gorilu do kapsy

Poslední věcí k zamyšlení je pro politologa nedávno banalizovaný vztah mezi lobbistou Janouškem a Liborem Grygárkem, náměstkem vrchního státního zástupce v Praze Stanislava Rampuly. Grygárek, který tvrdil, že Janoušek je zcela normální podnikatel bez poskvrnky v trestním rejstříku, po zveřejněných odposleších musel získat pár vrásek na čele. Je totiž otázkou, zda Janoušek nedirigoval pražské státní zastupitelství podobným způsobem jako politiku pražského magistrátu.

„I kdyby se provalily další humorné odposlechy, v nichž Janoušek oslovuje Grygárka třeba ‚broučku‘, ve skutečnosti máme problém větší než Gorila a nedávný humbuk okolo Rampuly je třeba vnímat v novém světle. Jde opravdu o samotný demokratický systém,“ uzavírá Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…