Je to jasné: Zeman kandiduje na Hrad

14.02.2012 13:23

Třetím, kdo oznámil zájem kandidovat v přímých prezidentských volbách, se stal čestný předseda Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) a bývalý premiér Miloš Zeman. Oznámil to současný šéf strany Vratislav Mynář s tím, že jeho strana zajistí potřebných 50 tisíc nominačních hlasů.

Je to jasné: Zeman kandiduje na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Expremiér Zeman svou kandidaturu dříve podmínil podporou voličů. Se záměrem SPOZ však souhlasí. "Zavazuji se, že v případě, kdy petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu," citoval Mynář dopis, který Zeman odeslal z nemocnice. Tam se prezidentský kandidát zotavuje z drobné operace.

Dalšího kandidáta vyberou véčkaři

Do příprav přímé volby prezidenta se zapojila i nejmenší vládní strana, Věci veřejné. Ta chce svého kandidáta vybrat na základě internetového hlasování, které by se podle předsedy strany Radka Johna mělo konat do měsíce. V rámci několika dnů by strana měla vyhlásit lhůtu pro nominace, která by měla být nejméně dvoutýdenní. Pak stranické vedení zkusí přesvědčit vybrané kandidáty, aby nominaci přijali.

"Myslím, že do měsíce by mohlo začít referendum o tom, který kandidát je podporován největším množstvím členů Věcí veřejných a véčkařů neboli podporovatelů," plánuje John.

Z parlamentních stran zatím svého kandidáta na prezidenta nominovala jen TOP 09, která by ráda v čele státu viděla svého předsedu Karla Schwarzenberga. Lidé by pak podle průzkumu, který agentura SC&C udělala pro Českou televizi, na Hradě nejraději viděli expremiéra Jana Fischera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…