Je to možné? K Rusku čelem, k Číně zády, Donalde, našeptali prý Trumpovi

02.08.2018 7:31

Kdo, s kým a proti komu? To není další díl Ordinace v růžové zahradě, to je otázka, kterou si mnozí kladou u zahraniční politiky Donalda Trumpa. Diplomat a stratég Henry Kissinger i v pětadevadesáti letech ovlivňuje americkou politiku. Zdá se, že nový Trumpův majstrštyk by mohlo být spojenectví s Ruskem proti Číně. Informoval o tom server Daily Beast.

Je to možné? K Rusku čelem, k Číně zády, Donalde, našeptali prý Trumpovi
Foto: Nakladatelství Prostor
Popisek: Henry Kissinger

V sedmdesátých letech odletěl Richard Nixon do Číny, aby s nimi udobřil vztahy a poštval je proti tehdejšímu Sovětskému svazu. Autorem této strategie byl Henry Kissinger. Nyní se zdá, že Kissinger obrátil a navrhl Trumpovi, aby spolupracoval s Ruskem, aby snížili vliv Číny. Kissinger to podle pěti lidí blízkých tomuto jednání Trumpovi navrhl v sérii osobních setkání. Návrh prý padl na úrodnou půdu. Podle zdrojů z Bílého domu a amerického kongresu se zamlouvá několika Trumpovým poradcům i činitelům na americkém ministerstvu zahraničí nebo v Pentagonu. Oficiální vyjádření však zatím chybí.

Anketa

Je slušné doufat, že Miloš Zeman brzy umře?

hlasovalo: 17577 lidí

Kissinger se nezdá být ani rusofob či sinofob. Podle serveru Daily Beast se v jistých kruzích ví, že má přímou linku na prezidenta Číny Si Ťin-pchinga a s Putinem se setkal již 17krát. O setkání Trumpa s Putinem v Helsinkách prý řekl: „Bylo to setkání, ke kterému muselo dojít. Přimlouval jsem se za ně už roky.“ V interview pro televizi CBS také vyjádřil pochyby nad smyslem, který by mělo ruské vměšování se do amerických voleb. Celý svůj život se projevoval jako pragmatik, který se snažil o rovnováhu sil. A Čína nepochybně posiluje. Kissinger není první, kdo Trumpa postrkoval ke konfrontaci s ní. Snažil se o to i Steve Bannon, někdejší poradce prezidenta, který v nedávné době založil nový think-tank na pomoc nacionalistickým stranám v Evropě.

Zda bude Donald Trump schopen takovouto mezinárodní piruetu zvládnout, je však otázka. Američtí zákonodárci mají totiž podezření, že jeho snaha přimknout se k Rusku vychází nikoli ze snahy omezit vliv Číny, ale ze sympatie k Vladimiru Putinovi, což prý dokazuje i to, jak se k němu Trump choval při setkání v Helsinkách a že popřel ruský vliv ve volbách, ačkoli mu tajné služby tvrdily něco jiného. Za to byl kritizován v Americe hlasy z celého politického spektra.

Další slabinou plánu je, že Rusko v poslední době není k Západu a USA přátelské. Angažuje se v Sýrii a na Ukrajině. V Radě bezpečnosti OSN hlasují Čína a Rusko povětšinou shodně a vztahy mezi Putinem a Si Ťin-pchingem jsou prý také přátelské. Ale je zde nepochybně potenciál pro rivalitu. Čína investovala v centrální Asii, kterou Rusko již tradičně považuje za oblast svého vlivu. A počet obyvatel v zauralské části Ruska je malý, zatímco Čína lidmi stále přetéká. Podle zdroje v Bílém domě je zde potenciál, aby Moskva viděla Peking jako hlavního nepřítele a to ji přimělo se otevřít Spojeným státům, ale bude to prý trvat dlouho.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…